Her yemeği lezzet kattığı düşünülse de ömrünüze pek de tat katmıyor. Her sofrada yer alan büyük tehlike ömrünüzden de üçer beşer çalıyor. Uzmanlar kontrollü kullanım konusunda herkesi tek tek uyardı. İşte tüm detaylar…
Geçmişten günümüze kadar birçok farklı söze işleyen o ürün ömrümüzden gram gram çalıyor. Tadı tuzu kalmadı lafı gerçekten yemekler için mi kullanılıyor yoksa hayatımız için mi? Sofraların lezzet kaynağı olarak görülen tuzun sağlık açısından ömrü kısalttığı ortaya çıktı. Uzmanlar sofradaki büyük tehlike diyerek açıklamalarda bulunurken insan sağlığı için kullanılan miktarın son derece önemli olduğu belirtiliyor. İşte tüm detaylar…
SOFRALARDAKİ GİZLİ TEHLİKE
İnsan vücudunun fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için gerekli olan tuz önemli bir mineral olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücudumuzun tuz içerisinde yer alan sodyum ve klorür minerallerine ihtiyacı vardır. Sinir iletimi ve vücuttaki sıvı dengesinin korunması amacıyla gerek duyduğumuz sodyum vücutta kritik bir rol oynar.
Klorür ise vücuttaki asit baz dengesini düzenlerken sindirim süreçlerine katkıda bulunmaktadır. Hücreler arası iletişimi destekleyen tuz kan basıncını düzenleyerek elektrolit dengesini korumaktadır. Tuzun içerisinde bulunan sodyum böbrek fonksiyonlarını sürdürülmesi için gerekli görülürken vücutta su tutma yeteneği ile birlikte hücrelerin genel sağlığını da desteklemektedir. Ancak her şeyin fazlası zarar diye boşuna dememişler. Fazla tüketilen tuz sağlığı da ciddi bir tehlikeye sokuyor.
FAZLA TUZ TÜKETMENİN ZARARLARI NELERDİR?
Hipertansiyon: Kalpten vücuda taşınan kanın atardamar duvarlarını uyguladığı kuvvetin fazla olması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken bu duruma hipertansiyon adı verilir. Hipertansiyon hasta sayısı dünya çapında artış gösterirken fazla tuz tüketmenin vücuttaki sıvı miktarının artmasına ve Kan basıncının yükselmesine neden olduğu belirtiliyor. Bunun sonucunda ise ciddi tansiyon sorunları ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte kronik hastalıklara da zemin hazırlanmış oluyor.
Beslenme tarzı: Günümüzde fastfood ve hazır gıda gibi işlenmiş gıdalarda kullanılan fazla tuz miktarı bireylerin sağlığını da olumsuz etkiliyor. Gıdaların fazla tüketilmesi tuz miktarının yanı sıra içerisinde bulunan trans yağlar, koruyucu maddeler ve yüksek şeker miktarı da sağlık açısından son derece zararlıdır. Evde yaptığınız yemeklerin içerisine eklediğiniz fazla tuz da sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Tuz tüketimini azaltmak için evde yapılan yemeklerin içerisine baharat ekleyerek bu durumu dengeleyebilirsiniz.
Böbrek sağlığı: Fazla tuz tüketmek Böbrek sağlığını da olumsuz etkiliyor. İşlemini tam manasıyla yerine getiremeyen Böbrekler vücudun sıvı dengesinin bozulmasına zemin hazırlıyor. Bu da beraberinde böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarını getirmektedir.
Kemik sağlığı: Fazla tuz tüketimi kemik sağlığında da olumsuz etkilemektedir. Vücuttaki kalsiyum dengesini bozan bu durum kemiklerin zayıflamasına neden oluyor. Fazla tuz tüketen bireyler Osteoporoz gibi çeşitli kemik hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır.
Mide bağırsak sorunları: Mide ve bağırsak sağlığı açısından fazla tuz tüketmenin de zararlı olduğu biliniyor. Tuz tüketimindeki artış mide ve bağırsaklardaki asit miktarını artırırken reflü ve huzursuz bağırsak sendromu gibi sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor.Mide bağırsak sorunları yaşayan bireylerin tuz tüketimini en aza indirmesi tavsiye ediliyor.
Sıvı dengesini bozar: Vücudumuzdaki sıvıların doku veya cilt aralarındaki boşluklara birikmesi su tutması halk arasında ödem olarak biliniyor. Fazla tuz tüketimi sıvı dengesini bozarak özellikle bacak, ayak ve ellerde ödem oluşmasına neden olmaktadır.Ödem ile birlikte hareket kısıtlaması da görülüyor.