Doğal kalsiyum deposu: Her sabah bir kaşık yiyin! Kemikleri güçlendiriyor, vücudu dipdiri tutuyor

Doğal kalsiyum deposu: Her sabah bir kaşık yiyin! Kemikleri güçlendiriyor, vücudu dipdiri tutuyor

Vücut gerek duyduğu kalsiyumu kendi kendine üretemez. Bu nedenle dışardan gerek besinlerle gerekse takviye haplarla destek verilmesi gerekir. Bazı doğal besinlerde tam bir kalsiyum deposu. İşte, kalsiyum kaynağı doğal besinler...

Sabah kahvaltılarına, bazı tatlılara lezzet katan pekmez, başta kalsiyum eksikliğini gidermek için oldukça faydalı. Pekmez, kansızlığa da iyi geldiği gibi içerdiği gibi vücuda enerji veriyor.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Kalsiyum içeren gıdaların yetersiz miktarda tüketilmesi, D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, kalsiyum eksikliğinin başlıca sebepleridir. Bunun yanı sıra bazı kanser ilaçları ve kortikosteroid türevi ilaçlar da kalsiyum düşüklüğü yapabilir.

Posta'da yer alan habere göre, yüksek oranda sodyum (tuz) ve fosfor alımı da kalsiyum eksikliğine neden olabilir. Ayrıca kronik böbrek hastalığı ve paratiroid hastalıklarında da kalsiyum düşüklüğü görülebilir.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELER?

* Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk

* Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler

* Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi

* Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri

* Uyku problemleri

* Sık sık hastalanma

* Kilo vermekte zorlanma

* Adet öncesi ağrı ve şişkinliklerin artması

* Katarakt ve görme bozuklukları

Ayrıca kafa içi basınç artışı, mental durgunluk, sinirlilik, düşük entelektüel kapasite, kaygı ve kişilik bozuklukları, depresyon ve psikoz da kalsiyum düşüklüğü belirtileri arasında yer alır.

KALSİYUM EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

* Kalpte ritim bozuklukları

* Ruhsal sorunlar

* Tansiyon problemleri

* Ellerde, ağızda ve parmaklarda uyuşma

* Yutkunmada zorluk

* Kemiklerin dayanıksızlaşması

KALSİYUM EN ÇOK HANGİ BESİNLERDE VAR? DOĞAL KALSİYUM KAYNAĞI BESİNLER

SÜT

Süt, kalsiyumun önemli bir kaynağıdır ve düzenli olarak tüketilmesi kemik sağlığı için önemlidir. Ancak, kalsiyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilimi için D vitamini ile birlikte alınması gereklidir. Bu nedenle, süt tüketirken veya diğer kalsiyum içeren gıdaları tüketirken, D vitamini alımına da dikkat etmek önemlidir.

Bir diğer önemli nokta da süt tüketimindeki kombinasyondur. Sütü, içerisinde bulunan kalsiyumun yanı sıra diğer besin öğeleriyle birlikte almak, daha dengeli bir beslenme sağlayabilir. Örneğin, sütü yanında elma veya muz gibi bir meyve tüketmek, kalsiyumun yanı sıra lif, vitamin ve mineral alımını da artırarak beslenme çeşitliliğini sağlayabilir.

NOHUT

Nohut kalsiyum açısından zengin bir besindir ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. İçeriğindeki yüksek bitki proteininin yanı sıra diyet lifleriyle de dikkat çeker. Nohut, antioksidan etkileriyle hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur ve kalsiyum ihtiyacını gidermek için vegan beslenme planlarında önemli bir yere sahiptir.

SUSAM

Susam kalsiyum bakımından oldukça zengin bir besindir ve sağlık için birçok fayda sağlar. Susam tohumu, özellikle kalsiyum ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir kaynaktır. 100 gram susam, bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacak kadar kalsiyum içerir.

YOĞURT

Yoğurt, kalsiyum bakımından zengin bir besindir ve bir kase yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz. Yaklaşık olarak bir kase yoğurtta 700 mg'a kadar kalsiyum bulunabilir, bu da günlük önerilen kalsiyum alımının büyük bir bölümünü karşılar.

BADEM

Badem kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır ve günlük kalsiyum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir. Yaklaşık olarak bir kase badem tüketmek, günlük kalsiyum ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir, çünkü bademlerin içindeki kalsiyum miktarı oldukça yüksektir.

SOYA SÜTÜ

Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz şekerini sindirememe durumudur ve bu durumda süt tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ancak, laktoz intoleransı olan kişiler için alternatif olarak soya sütü gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.

SOYA PEYNİRİ

Soya peyniri veya tofu, vejetaryen beslenmenin popüler bir parçasıdır ve mükemmel bir kalsiyum kaynağı olabilir.

AYRAN

Ayran, sağlıklı içecekler arasında önemli bir yere sahiptir ve süt ürünleri içinde zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Özellikle kefir gibi fermente süt ürünleri, içerdikleri yüksek kalsiyum miktarıyla dikkat çeker.

YAĞLI BALIKLAR

Balıklar genellikle kalsiyum açısından zengin besinlerdir ve özellikle yağlı balıklar yüksek miktarda kalsiyum içerebilirler. Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için önemli bir kaynak olabilirler.

BAMYA

Bamya, kalsiyum bakımından da zengin bir sebzedir. Demir, manganez ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra kalsiyum da içerir. Kalsiyum, kemik sağlığını ve yapısını korumak için önemlidir.

BROKOLİ

Brokoli, kemik sağlığını desteklemek için harika bir seçenektir. Haşlanmış bir bardak brokoli yaklaşık olarak 65 mg kalsiyum içerebilir, bu da günlük kalsiyum ihtiyacınızın bir kısmını karşılamak için önemli bir kaynaktır.

ÇEKİRDEK

Çekirdekler, kalsiyum açısından zengin bir kaynak olabilir ve ayçiçeği, kabak çekirdeği ve chia tohumu gibi çeşitli çekirdekler içerdikleri kalsiyum ile dikkat çekerler. Özellikle chia tohumu, son zamanlarda popülerleşmiş ve sağlık açısından birçok fayda sağlayan bir süper gıda olarak bilinir.

PEKMEZ

Pekmez enerji sağlayan ve besleyici bir gıda olarak bilinir ve kalsiyum açısından da iyi bir kaynaktır. Pekmez, özellikle kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Ayrıca pekmez, içeriğinde bulunan B vitaminleri, magnezyum, krom ve demir gibi diğer önemli besin maddeleriyle de dikkat çeker.

Bir yemek kaşığı pekmez yaklaşık olarak 40 mg kalsiyum içerir. Bu, günlük kalsiyum ihtiyacını bir ölçüde karşılamak için katkı sağlayabilir.

İNCİR

İncir, kalsiyum oranı en yüksek besinlerden biridir ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. Sadece bir adet incir, yaklaşık olarak 55 mg kalsiyum içerir, bu da günlük kalsiyum ihtiyacını bir ölçüde karşılamaya yardımcı olabilir.

Ayrıca, incir yüksek miktarda demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminleri gibi diğer önemli besin maddelerini de içerir. Bu besin maddeleri, kan sağlığı, kemik sağlığı, enerji üretimi ve sinir sistemi fonksiyonları gibi birçok vücut işlevini destekler.

KARİDES

Karides, düşük kalorili ve yüksek protein içeriği ile bilinen bir deniz ürünüdür. Ayrıca, karides kalsiyum bakımından da önemli bir kaynaktır.

KURU FASULYE

Kuru fasulye kalsiyum bakımından zengin bir besindir ve özellikle süt ürünlerini tüketemeyenler için iyi bir alternatif olabilir. 100 gram kuru fasulyede yaklaşık 150 mg kalsiyum bulunabilir. Kuru fasulye ayrıca lif, protein ve diğer birçok besin maddesi açısından da zengindir.

KUŞKONMAZ

Kuşkonmaz, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir sebzedir ve genellikle et yemekleriyle birlikte tüketilir. Ayrıca, kalsiyum açısından zengin olmasının yanı sıra, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum ve çinko gibi mineraller bakımından da zengindir.

MERCİMEK

Hem yeşili hem de kırmızısı yüksek miktarda kalsiyum içerir.

PEYNİR

Peynir, sütten yapılan ve kalsiyum bakımından zengin bir besindir. Her türlü peyniri güvenle tüketebilirsiniz ancak bazı peynir çeşitleri daha yoğun bir kalsiyum kaynağı olabilir.

PORTAKAL

Portakal, C vitamini bakımından zengin olmasının yanı sıra kalsiyum açısından da önemli bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmanın yanı sıra, kemik sağlığını da destekleyebilir. Tek bir orta boy portakal yaklaşık olarak 80 mg kalsiyum içerebilir.

SARIMSAK

100 gram sarımsakta 181 mg kalsiyum bulunmaktadır. Diğer besinlerle karşılaştırıldığında bu oran oldukça yüksektir.

YER FISTIĞI

Yer fıstığı, protein, B ve E vitaminleri ile fosfor, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besindir. Ayrıca, kalsiyum bakımından da önemli miktarda içerir. 100 gram yer fıstığında yaklaşık olarak 100 mg kalsiyum bulunabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN