Diş ısırma, koparma, çiğneme gibi faaliyetleri gerçekleştirdiğimiz, o olmadan belki de beslenemeyeceğimiz, ısıya duyarlı olan kemikle aynı yapıya sahip olan vücudumuzun en sert maddesi olan mine ile çevrelenmiş bir kısımdır.
Gülüşümüzü büyük etkide güzelleştiren bu kısımdan her insanda ilk olarak 20 adet süt dişi olarak çıkar. Ardından onların da düşmesi sonucu asıl dişlerimiz olan kalıcı 32 adet diş çıkar bunların sivrilik ve kullanım amacına göre kesici, köpek dişi, azı dişi ve küçük azı dişi gibi isimler almıştır.
DİŞLİK NEDİR?
Basketbol, boks, kick boks, rugby, futbol, Amerikan futbolu gibi sert ve çarpışma yaşanabilecek sporlarda birçok güvenlik önlemi alınır. Dizlik, kolluk, boksta eldiven gibi güvenlik önlemlerinden birisidir dişlik. Elastik yapısı ile çenemize veya ağız bölgemize alacağımız darbelerde dişlerimizi korumak için, dişimizi çevreleyen ve gelen darbeleri büyük ölçüde azaltan bir güvenlik önlemidir. Büyük ölçüde azalttığını söyledik fakat bazı durumlarda dişlerin hasar almasına, kırılmasına veya yerinden düşmesi gibi olaylarda yaşanabiliyor. Dişlikler genellikle sabit olan yani üst çenemize takılsa da double denilen hem alt hem üst çeneye takılan dişlikler de piyasada mevcuttur.
NASIL KULLANILIR?
Ana malzemesi silikon olan bu güvenlik önlemi aleti standart bir biçimde olduğu için herkesin ağzına tam oturmaz. Bu nedenle sıcak suda belli bir süre kaynatılır ve ardından ağzınıza yerleştirilir sıkıca bastırdıktan sonra dişlik soğuk suya atılıp gevşememesi sağlanır. Bunlar uygulandıktan sonra dişlik sizin ağız şeklinizi alır ve daha rahat nefes alıp daha güvenli bir kullanım sağlar.
DİŞLİK NASIL YAPILIR?
Asıl maddesi silikondur ve üretici tarafından herkese uygun olabileceği düşünülen bir kalıba basılır.
Sporda Kullanılan Güvenlik Önlemleri
Tehlikeli sporlarda sakatlanma veya daha trajik olayları azaltmak için alınan bu güvenlik önlemleri çoğu zaman işe yarasa dahi dikkatli olmakta fayda var. Daha çok basketbolda Kerim Abdül Jabbar'ın gözlüğü, LeBron' un maskesi ve Curry' nin dişliği gibi oyuncular tarafından ün kazandırılmıştır. Sonrasında kolluk, tayt gibi malzemeler ünlenmeye devam etmiştir.