İspanyol uzmanlar, güçlü antioksidan içeriği sayesinde feijoa meyvesine 'sonsuz gençliğin meyvesi' olarak adlandırıyor. Peki, feijoa faydaları neler? Feijoayı kimler yemeli, kimler yememeli? İşte, feijoanın faydaları...
Güney Amerika kökenli olan feijoa meyvesi artık Akdeniz Bölgesi, Avustralya, Asya, Afrika ve Yeni Zelanda gibi farklı coğrafyalarda da yetişiyor. "Sonsuz gençliğin meyvesi" olarak adlandırılan bu yeşil meyve, benzersiz tadı ve sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor.
Çilek, ananas ve guava karışımına benzeyen bir lezzete sahip olan feijoa, zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğiyle adeta bir vitamin deposu. Feijoa, B, E, K ve C vitamini ile antioksidan bileşikler bakımından oldukça zengin.
FEİJOA MEYVESİNİN FAYDALARI NELER?
Bu meyve, erken yaşlanmayı önleyici etkisiyle biliniyor. Ayrıca folik asit ve demir içeriği sayesinde beslenme uzmanları, özellikle hamile kadınlara anemiyi önlemek için feijoa tüketimini öneriyor. Feijoanın içerdiği mineraller (çinko, potasyum, fosfor ve kalsiyum) sayesinde kemik dokusunun korunmasına ve kırılganlığın önlenmesine yardımcı olduğu biliniyor. 2007'de yapılan araştırmalar ise bu meyvenin, antioksidan içeriğiyle kanser riskini azaltabileceğini ortaya koydu.
Aynı zamanda düşük kalori içeriği ve yüksek lif oranı ile feijoa, kilo vermeye yardımcı olabilir. Besleyici yapısına rağmen düşük kaloriye sahip olduğu için, diyet yaparken rahatlıkla tüketilebilir. Sindirim sorunları olan kişiler için de faydalı olan feijoa, mide bulantısı ve gıda zehirlenmesi durumlarında vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir.
FEİJOA MEYVESİNİ KİMLER TÜKETMEMELİ?
Gercekgundem'de yer alan habere göre, feijoa, mide ve bağırsak hastalığı bulunan kişiler tarafından tüketilmemeli. Ayrıca, diyabet hastaları ve C vitamini alerjisi olanlar için de önerilmez. Emziren kadınların ise bu meyveyi tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önemli. Çocuklar için ise günlük bir adet tüketim önerilir.
FEİJOA NASIL SEÇİLİR VE SAKLANIR?
Kaliteli bir feijoa meyvesi, yeşil kabuklu ve dokunulduğunda esnek olmalıdır. Meyvenin iç kısmını kontrol etmek için kesmek önerilir; eğer içi hafif şeffaf ve jel kıvamındaysa, meyve olgun ve tüketime uygun. Kahverengi bir iç kısım bozulmuş meyveyi işaret ederken, beyaz bir iç ise olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Genellikle olgunlaşmamış feijoa'lar satıldığı için oda sıcaklığında birkaç gün bekletilerek olgunlaşması sağlanabilir. Feijoa'nın buzdolabında 7 günden fazla saklanmaması tavsiye edilir.