Yaz mevsiminin vazgeçilmez ürünlerinden karpuzun satışının, tüketimin fazla olduğu büyük illerde mevsimin serin geçmesi nedeniyle düştüğü bildirildi
Türkiye'de yılın ilk karpuz hasadının yapıldığı Adana'da üreticiler, satışların artmasını bekliyor. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, karpuzun elde kalmasıyla ilgili öne sürülen iddiaların çoğunun gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Adana'da, karpuz ekim alanlarında geçen yıllara göre artış yaşanmadığına dikkati çeken Girmen, "Bazı çevrelerin söylediği 'üretici para edecek diye karpuzu fazla ekti, bu nedenle ürün elinde kaldı' iddiası doğru değil. Karpuzun tarlada kalmasında başka faktörler etkili oluyor" dedi.
Karpuzun elde kalmasının başlıca nedenini tüketim azlığına bağlayan Girmen, şöyle konuştu:
"Özellikle büyük tüketim merkezlerinde havaların mevsim normallerine göre daha serin geçmesi ve ramazanın girmesiyle karpuz tüketiminde düşüş yaşanıyor. Bildiğiniz gibi karpuz serinleten bir meyve ve bu nedenle sıcak havada tercih ediliyordu ancak İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük tüketim merkezlerinde havaların serin geçmesi, insanların karpuza ilgisini azalttı. Ramazanın da girmesiyle bu talep minimum seviyeye kadar indi diyebiliriz. Bu da karpuzun elde kalmasında etken oluyor."
Hasat gecikti
Adana'da, birçok üründe olduğu gibi karpuzda da yılın ilk hasadı yapıldığını aktaran Girmen, bu yıl kış mevsiminde yağışların fazla olması, birçok üründe olduğu gibi karpuzda da hasadı geciktirdiğini söyledi.
Adana'daki hasat gecikip de başka yörelerdeki karpuzla piyasada ürün fazlalığı oluştuğunu vurgulayan Girmen, "Ürünler üst üste bindi. Tüketimin de az olması, ürünün elde kalmasına yol açtı. Karpuz, sadece iç piyasaya sunulan bir ürün değil. Ortadoğu ve özellikle Irak, Suriye gibi sınır ülkelerine büyük oranda karpuz ihraç ediyorduk. Bu bölgelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihraç edilecek ürünler de elde kaldı. Şu an tarlada karpuzun kilogramı 10 kuruş civarında ancak büyük illerde düşüşe rağmen halen normal fiyatlarla satıldığını duyuyoruz" diye konuştu.
Kabak aşılı tercih edilmemeli
Karpuz ekiminde vatandaşların alım tercihlerinin etkili olduğunu belirten Girmen, vatandaşların karpuz alırken kaliteden çok fiyatına baktığını dile getirdi.
Daha ucuza daha fazla ürün satmak isteyen üreticinin kabak aşısına yöneldiğini öne süren Girmen, "Oysaki vatandaşlarımız, kabak aşılı yerine fiyatı biraz daha fazla olan orijinal karpuz almayı tercih etse hem üreticimiz kazanacak hem de tüketici orijinal ve güzel karpuz yeme şansı bulacak. Bu da piyasaya olumlu yansıyacak. Üretici, normalde 3 ton ürün alacakken kabak aşısıyla 10-12 ton ürün alıyor" dedi.
ADANA/AA