1995 yılında Srebrenitsa'da eşi ve evlatları katledilen ve 'Srebrenitsa Anneleri'nin sembol isimlerinden biri haline gelen Hanifa Cogaz hayatını kaybetti.
SALİHA SULTAN | KARAR
Türkiye'de yönetmenliğini Faysal Soysal'ın yaptığı 'Srebrenitsa Anneleri Kayıplarını Arıyor' belgeseliyle tanınan 'Hanifa Anne' Hanifa Cogaz (72) Bosna Hersek'te hayatını kaybetti. Cogaz, 3 çocuğunu ve eşini Sırpların 8 bin 372 Boşnağı katlettiği Srebrenitsa Soykırımı'nda kaybetmişti.
"BU DÜNYADAKİ ACISI DİNDİ"
'Hanifa Anne'nin vefatı hakkında KARAR'a konuşan yönetmen yönetmen Faysal Soysal "Belgeselimizin sonunda en büyük arzusunu sormuştuk. Allah bana kızmasa canımı alıp çocuklarıma kavuştursun isterdim demişti.
Ayrıca Katil Çetnik ordusu geldiğinde BM kontrolündeki kampı onlara teslim eden Hollanda askerleri taburu olan Rob da şimdilik ona komşuluk ediyordu. Hanifa anne hiç kin gütmeden bahçesinden her sebze topladığında ona da götürüyordu... Allah mekanını ali eylesin, çocukları ile cennetinde buluştursun. Bu da dünyadaki acısı dindi şükür..." ifadelerini kullandı.
YILLAR SONRA EVLATLARININ KEMİKLERİNE KAVUŞTU
Hanifa Cogaz, 3'ncü bölümünde yer aldığı 'Srebrenitsa Anneleri Kayıplarını Arıyor' belgeselinde rüyalarında hala Çetniklerin kendisini kovaladığını gördüğünü söyleyerek "Çocuklarımın öldüğünü biliyorum ama bazen yine de onları göreceğimi sanıyorum" demişti.
Cogaz'ın kızı 1993 yılında, 1967 yılında evlendiği eşi Hamed ile 2 oğlu Sabahudin ve Samir 1995’te Srebrenitsa soykırımında Sırplar tarafından katledilmişti. Hayatını çocuklarının ve eşinin kemiklerini bulmaya adayan 'Srebrenitsa Anneleri'arasında yer alan Cogaz'ın küçük oğlu Samir’in kemikleri 2004’te, büyük oğlu ve eşi Hamed'in kemikleri ise 2005’te bulunmuştu.
BİNLERCE BOSNALI MÜSLÜMAN ÖLDÜRÜLDÜ
11 Temmuz 1995 yılında Srebrenitsa'da gerçekleşen soykırım, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük kıyım olarak kayıtlara geçti.
Soykırımda, BM'ye bağlı Hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bini aşkın Bosnalı Müslüman erkek Sırplar tarafından öldürülmüş, toplu mezarlara gömülmüştü.
Srebrenitsa etrafında günümüze kadar açılan 36 toplu mezardan yaklaşık 6 bin kişinin kemikleri çıkarılmıştı.
Yaklaşık 2 bin kişinin hala kayıp sayıldığı Srebrenitsa'da, katliamının üzerinden 25 yıl geçtiği halde her yıl hala öldürülen erkek çocuk ve yetişkinlerin cansız bedenleri toplu mezarlardan çıkarılıyor ve aileleri tarafından gömülüyor.