Zonguldaklılar ekiyor, paraya para demiyor! Onlardan görüp yetiştiren çok: Osmanlı'nın mirası 400 TL'den satılıyor

Zonguldaklılar ekiyor, paraya para demiyor! Onlardan görüp yetiştiren çok: Osmanlı'nın mirası 400 TL'den satılıyor

Zonguldak'ın verimli topraklarında yetişiyor toprakla buluşturan paraya para demiyor. Hem lezzeti hem aroması herkesi mest ediyor Osmanlı mirası 400 TL'den satılıyor. İşte tüm detaylar…

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde hem tadı hem de aroması ile adından sıkça söz ettiren Osmanlı çileğinde hasat süreci başladı. Kilogram fiyatı 400 TL'ye kadar ulaşan çileğin yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor. Karadeniz'in verimli topraklarında yetiştirilen ürünler damakları şenlendirirken Ereğli'de kestane toprağında üretilen yerli kara çilekler yöreye özgü bir lezzet olarak sunuluyor. Çeşit çeşit üretilen Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ederken her yıl mayıs ayı ile birlikte hasat süreci de başlıyor. İşte tüm detaylar…

OSMANLI ÇİLEĞİNDE HASAT BAŞLADI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yetiştirilen Osmanlı çileği adından sıkça söz ettiriyor. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, çileğin kilogram fiyatının 400 TL'den satıldığını belirterek yurt dışından yoğun bir talep aldığını söyledi.

osmanli-cilegi.jpg

Üçköy’de kurum ve kuruluşların destekleriyle 5 dönüm araziye kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi’yle birlikte ürünlerde artış yaşandığını ifade eden Çetinkaya, bu yıl 4 ton çilek hasadı yapmayı beklediklerini söyledi. Mayıs ayının ilk haftası ile birlikte olgunlaşmaya başlayan çileklerin hasat sürecinin başladığını ifade eden Çetinkaya, bölgede üretimin ikiye katlandığını söyledi.

YENİDEN ÜRETİM BAŞLADI

Osmanlı çileğinin değerinin anlaşılması ile birlikte yeniden üretime çalışmalarına hız kazandığını ifade eden Çetinkaya, Ereğli Kaymakamlığı ile birlikte Osmanlı çileği üretim kurslarını başlattıklarını söyledi. Çileğin gelişimini sağlayabilmesi için bu yıl yeni kararlar alındığını aktaran Çetinkaya, “Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa ilçe halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli'de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun” şeklinde konuştu.

cilek-toplamak-5.jpg

ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Antioksidan bakımından zengin bir besin kaynağı olan çilek, vücuttaki serbest radikallerle savaşıp hücre hasarını önlemektedir.
  • C vitamini açısından zengin olan bu besin bağışıklık sistemini güçlendirirken cilt sağlığını koruyup demir emilimini arttırır.
  • Düşük kalorili bir meyve olması ile birlikte sağlıklı bir atıştırmalık ve alternatif olarak görülmektedir.
  • Düşük glisemik indeksi ile birlikte kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
  • Kolesterol seviyesini düşürüp kalp sağlığını destekler.
  • Lif açısından zengin olan çilek sindirim sağlığını destekleyip kabızlık riskini en aza indirir.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde göz sağlığını koruyup yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları riskini en aza indirir.
  • Vücuttaki iltihaplanmayı azaltıp inflamatuar durumlara karşı koruyucu etki sağlar.
  • İçerisinde K vitamini ile birlikte kemik sağlığını koruyup kemik yoğunluğunu arttırır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN