Zehirli balık türü Türkiye denizlerinde görüldü! Bu yaz yüzerken mutlaka dikkat edin! Dikenlerini batırıp zehirliyor! Eti bile yenmiyor...
Ege Denizi'nde son yıllarda görülen istilacı tür olan aslan balıkları, yerli balık türlerine yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Erhan Irmak, aslan balıklarının popülasyonlarının artmasıyla birlikte yerli türlerin azaldığını ve bu durumun suların istilacı türler için uygun bir ortam haline gelmesine neden olduğunu belirtti.
DİKENLERİ DE ZEHİRLİ, ETİ DE
Aslan balıklarının özellikle kayalık habitatlarda bulunan birçok balık türüyle ve eklem bacaklılarla beslenebildiğine dikkat çeken Irmak, bu durumun yerli türler üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca, aslan balıklarının vücudunun hemen hemen her yerinde keskin dikenler bulunduğunu ve özellikle sırt bölgesindeki dikenlerin çok zehirli olduğunu vurguladı.
Aslan balığına temas edilmemesi gerektiğini belirten Irmak, "Gövdesinin hemen hemen her yerinde keskin dikenler var. Ama özellikle balığın sırtında bulunan yüzgeç dikenleri çok zehirli, sivri ve büyük boyutta. Bu açıdan tehdit oluşturuyor. Kayalık bölgede yüzerken bu balıkların olduğu bir yerde denk gelirseniz bir risk oluşturabilir. Ancak etini yemek zehirlemiyor. Bu balığın risk grubunu oluşturan öncelikli grup balıkçılar. Ağlarını temizlerken ciddi yaralanmalar olabiliyor." ifadelerine yer verdi.