Yunus Emre Enstitüsü'nde büyük yolsuzluk: Kurum soyuldu, başkan kaçtı, bakan sessiz

Yunus Emre Enstitüsü'nde büyük yolsuzluk: Kurum soyuldu, başkan kaçtı, bakan sessiz

Yunus Emre Enstitüsü, milyonlarca dolarlık yolsuzluk iddialarıyla gündemde. Türkçeyi ve Türk kültürünü dünya çapında tanıtma misyonuyla 66 ülkede faaliyet gösteren enstitüde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı. Görevden alınan enstitü başkanı Şeref Ateş’in yurt dışına kaçtığı iddia edilirken Mütevelli Heyeti Başkanı ve aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı olan Mehmet Nuri Ersoy’un sessiz kalması ise tartışma yarattı.

Türkçeyi yaygınlaştırma amacıyla 66 ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü'yle ilgili ortaya atılan yolsuzluk iddialarıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı talimatıyla başlatılan teftiş kapsamının ardından 11 kişi gözaltına alındı. Enstitü başkanı Şeref Ateş ise görevden alınmasının ardından yurt dışına çıktı.

AİLE BAKANI'NIN EŞİ, MHP'Lİ YALÇIN'IN OĞLU İSTİFA ETTİ

Aile Bakanı Mahinur Göktaş'ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP'li Semih Yalçın'ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın da enstitüde başkan yardımcısı olarak görev yaparken soruşturma sürecinde kurumdan istifa etti.

Bakan Göktaş'ın, konuyla ilgili partisi içinde söz konusu soruşturmanın eşinin göreve gelmesinden önceki dönemi kapsadığına dair açıklamada bulunduğu öne sürülürken kurumdan istifa eden başkan yardımcıları Rahmi Göktaş ve Abdullah Kutalmış Yalçın'ın soruşturmaya dahil edilmedikleri öğrenildi.

GÖREVDEN ALINAN BAŞKAN NEREDE?

Yunus Emre Enstitüsü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Haziran 2024'te enstitünün başkanı Şeref Ateş'le birlikte bazı vakıf personellerinin görevden alındığına ve Temmuz 2024 itibarıyla da teftiş sürecinin başlatıldığı belirtildi.

Enstitü ayrıca 23 Aralık 2024 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulurken yolsuzluk şüphelerinin baş sorumlusu konumunda olan enstitü başkanı Şeref Ateş'e ise ulaşılamadı. Ateş'in yurt dışına kaçtığı tahmin edilirken yakın çevresine ise "Tedavi için gidiyorum." bilgisini verdiği öne sürüldü.

SUÇLAMALAR NELER?

2016'dan bu yana enstitünün başkanlığını yapan Şeref Ateş'in 2020 ve 2023 dönemindeki işlemleri şüpheli olarak değerlendiriliyor.

Enstitünün sahte faturalarla bazı malları almış gibi gösterdiği ancak gerçekte bu malların alınmadığı da iddialar arasında yer alıyor.

Soruşturma kapsamına, enstitüye yapılan yardımlardaki usulsüzlük ve sahte faturalarla milyonlarca liranın kaybolması da girerken yapılan ilk tespitlere göre sahte faturaların toplamda 16-17 milyon dolar civarında olduğu değerlendiriliyor.

Ateş'le ilgili yöneltilen suçlamalar arasında ihalelerde yasal mevzuatı aşmak için farklı formüller kullanması da yer alıyor.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI'NDAN AÇIKLAMA YOK

Yolsuzluk soruşturmasıyla gündeme gelen enstitünün Mütevelli Heyeti Başkanı olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un süreçle ilgili henüz bir açıklama yapmaması ise dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN