Yerin metrelerce altında yetişmesine rağmen tonlarca ürün veriyor. Dünyanın en derin üretim merkezi olarak kayda geçti. İstanbul'un göbeğinde tarımsal faaliyet gösteriyor...
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi ile tarımda yenilikçi bir dönemin başladığını vurguladı. Parıldar, son iki yıl içerisinde merkezde 6 tondan fazla ürünün tüketiciye ulaştırıldığını ve oluşturulan veri setlerinin yatırımcılara ücretsiz sunulduğunu açıkladı.
DÜNYANIN EN DERİN İKİNCİ TARIM MERKEZİ
Kağıthane Belediyesi Yeni Kültür Merkezi Kompleksi'nde, İGSAŞ'ın katkılarıyla kurulan merkez, dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim merkezi olma özelliğini taşıyor. Şehrin içinde, eksi 30 metrede konumlanan bu tesis, lojistik maliyetlerini düşürerek tüketicilere daha taze ve ekonomik ürünler sunmayı amaçlıyor.
GÜNEŞ YOK, TOPRAK YOK: MODERN TARIM TEKNİKLERİ
Parıldar, merkezin tamamen kapalı bir ortamda çalıştığını ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm unsurların teknolojik sistemlerle sağlandığını belirtti:
- Gün ışığı yerine yapay aydınlatma kullanılıyor.
- Toprak yerine, bitkinin tutunabileceği özel ortamlar oluşturuluyor.
- Bitki besin elementleri, sulama suyuyla otomasyon sistemleri üzerinden veriliyor.
Bu yöntemle ürünlerin pestisit kullanılmadan yetiştirildiği, bitki hastalıklarının kontrol altında tutulduğu ve üretimin tamamen doğal şekilde yapıldığı ifade edildi.
365 GÜN ÜRETİM VE SU TASARRUFU
Kapalı ortamın sağladığı avantajlardan biri de yılın 365 günü kesintisiz üretim yapılabilmesi. Parıldar, yüzde 99’un üzerinde su tasarrufu sağladıklarını ve iklim koşullarından etkilenmeden üretim yapılabildiğini belirterek şunları söyledi:
"Bu atıl alanları üretime kazandırarak eksi 30 metrede, eksi 8'inci katta, bu tür alanda, bu tür üretimi yapabiliyorsunuz. Diğer artısı, daha büyük açık alanlardan elde edebileceğiniz ürünlerin 40 ila 100 katı ürün elde edebiliyorsunuz."
DİKEY TARIM İLE YATIRIMCIYA FIRSATLAR
Merkezde iki yıl boyunca 88 farklı türde ürün üzerinde denemeler yapıldı ve tüm veriler detaylı bir şekilde kayıt altına alındı. Yatırımcılar, bu veri setlerine ücretsiz olarak erişebiliyor. Parıldar, elde edilen gelirlerle yeni projelerin desteklendiğini ve ilaç sanayisine yönelik bitki üretiminin de gündemde olduğunu ifade etti.
EĞİTİM VE ARAŞTIRMAYA DESTEK
10 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan merkez, eğitim ve araştırma için de önemli bir rol oynuyor. Çocuklardan üniversite öğrencilerine, tarım araştırmacılarından doktora ve yüksek lisans öğrencilerine kadar geniş bir kitle, burada modern tarım yöntemlerini öğrenme fırsatı buluyor.
GELECEĞİN TARIMI ŞEKİLLENİYOR
Dikey tarım, İstanbul gibi metropol şehirlerde karbon ve su ayak izini azaltma, atıl alanları üretime kazandırma ve tüketiciye hızlı erişim sağlama potansiyeliyle dikkat çekiyor. Parıldar, teknolojik tarım yöntemlerinin gelişmesiyle sürdürülebilirliğin daha da artacağını ve yenilikçi projelerin hayata geçirileceğini belirtti.