65+ Yaşlı Hakları Derneği, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde "Yaş Dostu Kent Sözleşmesi"ni kamuoyuna sundu. Sözleşme, seçilmeleri halinde yaşlıların hayatını kolaylaştıracak çeşitli hizmetleri hayata geçirmeyi taahhüt eden belediye başkan adaylarına bir çağrı niteliğinde.
65+ Yaşlı Hakları Derneği, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde belediye başkan adaylarına yaşlı dostu bir kent yaratma konusunda somut adımlar atmaları için bir sözleşme sunuyor. Bu "Yaş Dostu Kent Sözleşmesi" ile adaylar, seçildikleri takdirde iki ve beş yıl içinde yaşlıların hayatını kolaylaştıracak çeşitli hizmetleri hayata geçirmeyi taahhüt ediyorlar.
Sözleşmede yer alan başlıca taahhütler şunlardır:
İlk iki yıl içinde, yaşlıların belediye hizmetlerine kolay erişimini sağlamak amacıyla, tüm işlemlerini tek bir noktadan yapabilecekleri özel bir birim oluşturulacak. Çağrı merkezi ve hizmet hatları, yaşlıların kullanımına uygun hale getirilecek. Evde bakım, medikal destek ve sıcak yemek gibi konutlarına ulaşan hizmetler, en kapsayıcı ve şeffaf şekilde sürdürülecek. Tek başına ya da yaşlı eşiyle yaşayan yaşlılar için 7/24 çalışan bir alarm butonu veya benzeri sistem kurulacak.
Belediye çalışanları, yaşlılarla doğrudan iletişimde bulunanlar başta olmak üzere, yaşlı farkındalık eğitimleri alacak. Yaşlılara yönelik şiddet, ihmal, istismar ve sömürüye karşı bilinç oluşturulacak. Yaşlılara hizmet götüren çalışanlar için gerekli yetkinlikler belirlenecek ve bu standartlara uygun eğitimler düzenlenecek.
YAŞLILAR İÇİN ÜCRETSİZ TOPLU ULAŞIM GÜVENCE HALİNE GETİRİLECEK
Yaşlıların sıklıkla kullandığı alanlar engelsiz ve erişilebilir hale getirilecek. Belediye sosyal ve kültürel faaliyetleri, yaşlıları ayrıştırmadan, herkese açık şekilde planlanacak. Yalnız yaşayan yaşlıların konutları güvenli ve yaşlı dostu hale getirilecek için destek programları başlatılacak. Yaşlılar için ücretsiz toplu ulaşım hakkı güvence altına alınacak.
Beş yıl içinde ise, temel sağlık hizmetleri, sosyal ve hukuki destek, beceri kursları ve kültürel faaliyetler sunan, erişilebilir yaşlı yaşam merkezleri açılacak. Bakım hizmeti verenlere destek sağlanacak ve kuşaklararası programlar başlatılacak. Dijital uçurumun kapanması için çalışmalar yapılacak ve yaşlıların sosyal çevreye katılımını kolaylaştıracak servis sistemleri kurulacak.
TÜM BU FAALİYETLER BELEDİYELERİN STRATEJİK PLANINDA YER ALACAK
Belediye, yaşlıların karar alma süreçlerine katılımını sağlayacak kurumsal çözümler üretecek ve kent belleğinde önemli yer tutan yapıların korunmasını sağlayacak. Tüm bu faaliyetler, belediyenin stratejik planında yer alacak ve Dünya Sağlık Örgütü Yaş Dostu Kentler ağına üyelik için başvuruda bulunulacak.
65+ Yaşlı Hakları Derneği tarafından hazırlanan bu sözleşme, yaşlı bireylerin toplumdaki yerini güçlendirmeyi ve onlara yönelik hizmetlerin kalitesini artırmayı hedefliyor.