Yetişmiş insan göçünden ekonomiye 85 milyonun en temel sorunlarının başat sebebi adalet terazisinin şaşması oldu. Türkiye, 38 OECD ülkesi arasında yargıya güven sıralamasında 36’ncı sırada yer aldı. Vatandaşların sadece yüzde 15’i yargının bağımsız olduğunu düşünürken, yargıya güvenenlerin oranı yüzde 18’de kaldı.
YARGIYA GÜVENDE HER YIL GERİYE GİDİŞ
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ‘Bir Bakışta Hükümet 2023’ raporunda çarpıcı sonuçlar yer aldı. Üye ülkelerdeki vatandaşların sağlık, eğitim ve adalet sisteminden duydukları memnuniyet ya da memnuniyetsizliğe ışık tutan rapora göre Türkiye yargıya güvende 38 üye ülke arasında 36’ncı, sıralamaya 7 aday ülke dahil edildiğinde ise 40’ıncı oldu. 2010’da yüzde 59 olan yargıya güven 2020’de yüzde 37, 2022’de ise yüzde 33’e kadar geriledi.
140 ÜLKE ARASINDA 116’NCI SIRADAYIZ
Türkiye, 45 ülke arasında sadece Slovakya, Kolombiya, Kore, Brezilya ve Şili’yi geride bıraktı. Dünya Adalet Projesi’nin 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde de Türkiye, 0.42 puanla 140 ülke arasından 116. sıraya yerleşti. Türkiye; Zambiya, Kenya, Sierra Leone, Lübnan, Rusya, Nijer, Guatemala, Angola, Mali ve Meksika gibi ülkelerin gerisinde yer aldı. Doğu Avrupa ve Asya kategorisinde yer alan Türkiye, buradaki 14 ülke içerisinde de sonuncu sırada.
TÜRKİYE YARGIYA GÜVEN KARNESİNDE ‘SIFIR’ ÇEKTİ
OECD ‘Bir Bakışta Hükümet 2023’ raporunda Türkiye’ye ilişkin çarpıcı sonuçlar yer aldı. Rapora göre Türkiye yargıya güvende 38 üye ülke arasında 36’ncı oldu. 2010’da yüzde 59 olan yargıya güven 2020’de 37, 2022’de ise 33’e kadar geriledi. Sadece Slovakya, Kolombiya, Kore, Brezilya ve Şili’yi geride bırakan Türkiye Dünya Adalet Projesi’nin 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde de 0.42 puanla 140 ülke arasından 116. sıraya yerleşti. Vatandaşların sadece yüzde 15’i yargının bağımsız olduğun söyledi.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ‘Bir Bakışta Hükümet 2023’ raporunda Türkiye’ye ilişkin alarm veren çarpıcı sonuçlar yer aldı. Üye ülkelerdeki vatandaşların sağlık, eğitim ve adalet sisteminden duydukları memnuniyet ya da memnuniyetsizliğe ışık tutan raporda en düşündüren veri ise adalet konusunda oldu. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, OECD’nin raporunda yapılan tespitlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
22 YILDA 26 PUANLIK DÜŞÜŞ
Akdoğan “OECD’nin 38 OECD üyesi, yedi de OECD’ye üye olmayı bekleyen ülkelerden olmak üzere toplam 45 ülkede yaşayan vatandaşların ülkede verilen hizmetler yönünden hükümetlerden memnuniyet durumuna dair araştırma sonuçlarının yer aldığı rapor ne yazık ki Türkiye’de yargıya olanın güvenin çarpıcı şekilde azaldığını ortaya koydu. 2010 yılında yüzde 59 olan Türkiye’deki vatandaşların yargıya güveni, 2020 yılında yüzde 37’ye, 2022 yılında ise yüzde 33’e kadar geriledi.
45 ÜLKE ARASINDA 40’INCI SURADA
Türkiye, 38 OECD üye ülkesi arasında yargıya güven sıralamasında ülkemiz ancak 36’ncı olabildi. 45 ülke arasında ise Türkiye 40’ıncı sırada. Slovakya, Kolombiya, Kore, Brezilya ve Şili’yi geçmeyi başarmışız bu bir başarı sayılırsa. Pembe tablo çizmeye gerek yok, iktidarın yargıyı yeniden yapılandırması ve yargıyı adeta emir komutası altına alması neticesinde her geçen yıl yargı liginde küme düşüyoruz” dedi.
YARDIYA GÜVEN SADECE YÜZDE 18
Açıklamalarına devam eden Akdoğan şöyle devam etti: “Ülkemizde son dönemde yargıya müdahale edildiğine dair pek çok iddia ortaya atılmakta, bu da ülkemizde yargı bağımsızlığına olan inanç ve yargıya güven konusunda kamuoyunda olumsuz bir tablo yaşanmasına neden olmaktadır. Nitekim Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre; vatandaşların sadece yüzde 15.7’si yargının bağımsız olduğunu düşünürken, yargıya güvendiğini ifade edenlerin oranı yüzde 18’de kalmaktadır.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ’NDE SONUNCU
Uluslararası verilere baktığımızda da ülkemiz yargısının durumu ne yazık ki sınıfta kalıyor. World Justice Project – WJP ( Dünya Adalet Projesi), ‘2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ni Kasım 2022’de yayınladı. WJP tarafından 2012 yılından itibaren düzenli olarak yayınlanan 2015 yılı sonrası karşılaştırmalı veri edinebildiğimiz Hukukun Üstünlüğü Endeksinin 2022 yılı verilerine göre Türkiye, 0.42 puanla 140 ülke arasından 116. sırada yer aldı. 0.42 puanla 116. sıra yer alan Türkiye; Zambiya, Kenya, Sierra Leone, Lübnan, Rusya, Nijer, Guatemala, Angola, Mali ve Meksika gibi ülkelerin gerisinde yer aldı. Bölge olarak ise “Doğu Avrupa ve Asya” kategorisinde yer alan Türkiye, 14 ülke içerisinde sonuncu sırada yer aldı.”
ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN
Akdoğan önergeye ilişkin yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesinde yargılama sırasında yaşanan ve yargıya müdahale edildiğine yönelik iddialar başta olmak üzere Anayasa tarafından güvence altına alınmış yargı bağımsızlığı ve hakim teminatını ihlal eden müdahalelerin yaşandığına dair tüm iddiaların kapsamlı olarak değerlendirilmesi amacıyla Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını arz ve teklif ederiz.”