Meyve üretiminde önde gelen şehirlerin başında yer alan Mersin, Silifke ilçesinde sıcaklara rağmen üretime devam ediyor. Aşırı sıcaklar hasat sürecini geciktiriyor 2. hasat için erken açan çiçekler ince ince bakım istiyor. Bir tanesi bir kilogram ağırlığında geliyor dalından kapış kapış satıyor.
Türkiye'nin üretim merkezi olarak bilinen Mersin, son yıllarda tropikal meyve yetiştiriciliğine önem veriyor. Vietnam'dan Türkiye'ye gelen ejder meyvesi hem lezzetiyle hem de tüketim alanlarıyla son yılların popüler ürünleri arasında yer alıyor. Mersin'i etkileyen sıcak havalar üretim merkezi Silifke'nin de havasını değiştiriyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle ejder meyvesi üretiminde yaşanan gecikmeler rekolte kaybını ortaya çıkarırken ikinci ürünlerde çiçek açmaya başladı. Meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra ilaç Sanayi ile dondurma ve salata yapımında da kullanılan ejder meyvesinin ağırlığı ise 300 gram ile 1 kilogram arasında değişiyor.
15.000 TROPİKAL MEYVE BULUNUYOR
Yaklaşık 3 dönümlük araziden 15.000 tropikal meyve toplayan üretici Feza Önal, Silifke'de son dönemlerde alternatif ürün olarak görülen ve kaktüsgil ailesinden gelen pitaya meyvesinin üretimini gerçekleştiriyor. Vietnam, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde yetiştirilen ejder meyveleri son yıllarda adeta Türkiye'nin de bitki örtüsü oldu.
Meyve üretimi için gübreleme ve kimyasal mücadele yapılmadığına dikkat çeken Önal, örtüaltı domates, biber, patlıcan gibi ürünlere göre üretim maliyetinin düşük getirisinin ise son derece yüksek olduğunu vurguladı. 3 dönümlük serada üretim yapıldığına dikkat çeken Önal 5 bine yakın fide bulunduğunu belirterek hasatta 10.000 meyve beklediklerini söyledi. Yıllar geçtikçe bu rakamın artacağına dikkat çeken Önal, Akdeniz ikliminin dünyanın en güzel iklimi olduğunu da vurguladı. Feza Önal ürünlerin tane hesabıyla satıldığının da altını çizdi.
SICAK STRES YAPIYOR
Bu yılın bereketli olduğuna dikkat çeken Önal, aşırı sıcakların seranın içindeki sıcaklığı 53 dereceye kadar ulaştırdığını vurguladı. İlk gelen tomurcuk grubunu kaybettiklerini söyleyen Önal, “Tomurcuklar sıcaktan dolayı strese girip döküldü. Ama şimdi tekrar ilgiyi göstererek ikinci hasat için verimli ve çiçekli bir süreç yakaladık. Bereketli bir yıl olacak. Beklentimiz çok. İhracatçı arkadaşlarımızın bizlere daha sıcak bakmalarını istiyoruz. Avrupa'ya Rusya'ya ve Orta Doğu'ya ihracata gidiyor. Olmayan az mal gidiyor. Bundan sonra çoğalacak mallarımız” sözlerini dile getirdi.