Varlık Fonu'nun desteklediği şirkette 16 milyonluk hediye skandalı

Varlık Fonu'nun desteklediği şirkette 16 milyonluk hediye skandalı

Varlık Fonu bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Sigorta, çalışanlarına ve acentelerine yüksek bedelli saatler dağıtırken, genel müdür Taha Çakmak'ın üç makam aracı bulundurduğu iddiaları gündemi sarstı.

Varlık Fonu'na bağlı Türkiye Sigorta, çalışanlarına tanesi yaklaşık 2 bin liradan toplamda 16 milyon değerinde hediyeler dağıtmasıyla dikkat çekti. Dağıtılan hediyeler arasında 8 bine yakın saat yer alırken, şirketin genel müdürü Taha Çakmak'ın İstanbul'da iki, Ankara'da ise bir makam aracı bulundurması, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

VARLIK FONU'NDAN TARTIŞMALI HARCAMA

Türkiye Sigorta, 27 Ağustos 2020 tarihinde Ziraat Sigorta A.Ş. ve Halk Sigorta A.Ş.'nin Güneş Sigorta A.Ş. ile birleştirilmesiyle kuruldu. Bugün Türkiye Varlık Fonu bünyesinde faaliyet gösteren şirketin ortaklık yapısının yüzde 81,1’i Varlık Fonu’na, yüzde 18,9’u ise halka arzdan gelen paydaşlara aittir. Yönetim kurulu başkanlığı görevini Aziz Murat Uluğ'un üstlendiği Türkiye Sigorta, kuruluşunun dördüncü yılını “Gücü, Adında” sloganıyla kutladı. Bu kutlamalar çerçevesinde, şirket tüm çalışanlarına ve acentelerine yaklaşık 8 bin özel üretim saat dağıtıldığı belirtildi.

Sözcü'den alınan habere göre, Türkiye Sigorta, piyasada satış fiyatı yaklaşık 4 bin lira olan Romanson marka saatlerden özel tasarımlar yaptırdı. Her biri yaklaşık 2 bin liraya mal edilen bu saatler, toplamda 8 bine yakın adede ulaştı ve çalışanlarla acentelere hediye edildi.

whatsapp-image-20241017-at-140528jpeg-r3wfpjhg0ueeaugg1a39mg.jpeg

MALİYETİ EN AZ 16 MİLYON

Özel üretim saatlerin dağıtımının sosyal medya paylaşımlarıyla ortaya çıkması üzerine, bu hediye dağıtımının toplam maliyetinin yaklaşık 16 milyon lira olduğu öğrenildi. Ayrıca, acente yöneticileri için ayrı bir saat tercih edildiği ve bu durumun maliyetin artmasına neden olduğu belirtildi.

Şirket yönetimi, özel olarak yaptırdığı saatler için Romanson'un resmi Türkiye distribütörü ile anlaşma sağladı. Ancak, her iki şirketin yönetimi de saatlerin toplam maliyetiyle ilgili sorulara yanıt vermedi.

1.jpeg

ÜÇ MAKAM ARACI

Acentelere dağıtılan saatlerin dağıtımında yer alan isimlerden biri, Türkiye Sigorta'nın genel müdürü Taha Çakmak oldu. Çakmak, daha önce Şahap Kavcıoğlu döneminde Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmişti. Hafize Gaye Erkan’ın görevden ayrılmasının ardından, adı Merkez Bankası Başkanlığı için geçse de, 28 Temmuz’da görevden alındı ve 3 Ağustos'ta Türkiye Sigorta'nın genel müdürü olarak atandı.

Türkiye Sigorta'nın genel müdürü Taha Çakmak’ın kullandığı üç makam aracı olduğu belirlendi. İki adet Audi A6 ve TOGG marka araç İstanbul’da bulunurken, Ankara’da da başka bir makam aracı mevcuttur.

ige.jpeg

Varlık Fonu, 2016 yılında "stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek" amacıyla kurulmuştur. Ancak muhalefet, fonun hesaplarının denetiminde aksaklıklar yaşandığını ve fon aracılığıyla sermaye transferleri yapıldığını öne sürerek sık sık eleştirilerde bulunmaktadır. Son günlerde, 100 bin lira ve üzeri limitli kredi kartına sahip vatandaşlardan 750 lira kesinti yapılması ve bu tutarın fona aktarılması gündeme geldi. Bu öneri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken, AKP'nin görüşmeleri 2025 yılına ertelediği belirtilmiştir.

Türkiye Sigorta’nın hediye saatlere harcadığı 16 milyon lira, yaklaşık 21 bin vatandaştan yapılacak 750 liralık kesintiye eşdeğer bir tutardır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN