Vali Kebabı’ndan yola çıkıp Kaymakam Dolması yaptılar! Sadece o şehirde yapılıyor, Kastamonu, Ankara’dan meraklısı çıkıyor

Vali Kebabı’ndan yola çıkıp Kaymakam Dolması yaptılar! Sadece o şehirde yapılıyor, Kastamonu, Ankara’dan meraklısı çıkıyor

Türkiye'nin yöresel lezzetlerine bir yenisi daha eklenecek. Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde yetiştirilen 10 dilim kavunu pirinç ve balık ile bir araya getirilmesi ortaya inanılmaz bir lezzet çıkardı. Adına “ Kaymakam dolması” diyorlar lezzetine inanamıyorlar.

Kızılırmak'ta yaklaşık 200 bin dekar alanda yetiştirilen 10 dilim kavun ve 35.000 dekarlık arazide yetiştirilen çeltiğe değer kazandırmak için ilçede farklı bir çalışmaya imza atıldı. Kızılırmak Kaymakamlığı'nın girişimleri ile 15. ve 16. yüzyıllarda saray mutfağının meşhur lezzeti kavun dolmasından esinlenerek ortaya farklı bir lezzet çıkardılar. İllerde yetiştirilen pirinç, kavun ve Kızılırmak’tan avlanan yayın balığı bir araya getirilerek farklı bir lezzet oluşturuldu.

ADINA KAYMAKAM DOLMASI DEDİLER

Türkiye'nin pek çok şehrinde yapılan Vali kebabının esinlenen Çankırılılar Kaymakam dolmasını yaptılar. Dilimli görüntü süsü nedeniyle 10 dilim adı verilen ve sert bir kabuğa sahip olan kavunun içinin boşaltılması ve biraz pişirilmesi ile birlikte Kaymakam dolmasının ilk adımları atılıyor. İçerisine badem ve kuş üzümü ile hazırlanmış iç pilav eklendikten sonra üzerine de biraz pişirirler yayın balığı etleri konularak fırına gönderiliyor. Kavunun dilimli yerlerinden kesilerek misafirlere ikram edilen bu lezzet farklı lezzeti de ortaya çıkarıyor.

Vali kebabı"ndan esinlenip "kaymakam dolması" yaptılar

Kaymakam Bilal Çitil, Saray mutfağında yer alan kavun dolmasından esinlenerek böyle bir lezzete imza attıklarını söyledi. Çitil, ilçede yaklaşık 400 Çiftçi tarafından 20.000 dekarlık alanda üretimi yapılan kavunu tarihinin yaklaşık 100-150 yıl öncesine dayandığını belirtti. Pazarlarının oldukça kuvvetli olduğunu belirten Çitil, Ankara'da bu lezzeti 10 dilim kavun adı verildiğini söyledi.

TÜM MALZEMELER YERLİ

Kaymakam dolmasını yapmak için kullanılan tüm malzemelerin kızılla Irmak ilçesinde yetiştirildiğini belirten Çitil, "Bu uyarlamada meşhur kavunumuz, içinde meşhur pirincimiz ve ilçemizden geçen Kızılırmak'ta yakalanan yayın balığı var. İçindeki bütün malzemeler ilçemize özgüdür. İsraf olmasın diye kavunumuzun artan kısmıyla da kavun muhallebisi yaptık." sözlerini ifade etti.

"Vali kebabı"ndan esinlenip "kaymakam dolması" yaptılar! Bu lezzet sadece o ilde var - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

İlçede iki restoranda ve öğretmen evinde açılacak restoranlarda vatandaşların Kaymakam dolması tatma imkanını bulacağını belirten Çitil, yayın balığı bulunan kavunun yakın zamanda çıkarıldığını belirterek ciddi bir rağbet gördüğünü vurguladı. Çitil herkesi bu lezzet satmaya davet ederek bu şekilde satmanın daha fazla reklam sağladığını da vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN