Türkiye'yi sarsan büyük depremin 8. gününde enkaz altından halen sağ çıkan vatandaşlar olması mucize olarak aktarılıyor. Ancak uzman doktorlar bunun bir 'mucize' olmadığını insan bedeninin hafife alındığını belirtiyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının en az bir hafta ertelenmesi gerektiğini vurgulayan bir nefroloji uzmanı "Çok acı ama canlı olduğu halde dozerle ölen bir can olabilir" ifadelerini kullandı.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki deprem 10 ili vurdu. Toplamda 31'bini aşkın vatandaş yaşamını yitirirken enkaz altında kalan kentlerde devam eden arama kurtarma çalışmalarında halen sağ kurtarılan vatandaşlar bulunuyor. Depremin 8. gününde umutlar tükenmeye başlarken uzmanlardan kritik bir uyarı geldi.
Afet bölgesinde çalışan bir nefroloji uzmanı 7. günün sonunda kendilerine halen sağ kurtarılan çocukların geldiğini belirterek "Bu çocuklar bir hafta daha bulunmasaydı da eminim ki canlı olarak kalmaya devam edeceklerdi belki klinik olarak bu kadar mükemmel olmayacaklardı sadece" dedi.
'CENAZE BEKLERKEN ÇOCUKLARINI CANLI BULUYORLAR'
Şu anda getirilen çocukların bir kısmının çalışmalar sırasında değil sadece kesin şekilde ölmüş olacakları düşünülerek arandığını ve son anda kendilerini fark ettirdikleri için kurtulduklarını anlatan uzman doktor, "Aileler umudunu çok hızlı kaybediyor bu kadar uzun süre hayatta kalabileceklerini akılları almıyor, cenaze beklerken çocuklarını canlı buluyorlar" diye konuştu.
Aileler ümidini kesince enkazlara dozerlerin girdiğini belirten uzman doktor, dozere kendini fark ettirebilenin kurtarıldığını belirterek bu konuda da defalarca uyarıda bulunduğunu aktardı.
'İNSANLAR SAPASAĞLAM BEKLERKEN ÜSTÜNE DOZERLER GELİYOR'
Dernek olarak açıklama yapılması gerektiğini söyleyen uzman doktor, "Ama daha fazla olmasın diye bu insanların uygun yaşam üçgeninde en az iki hafta hayatta kalabileceklerini güçlü şekilde açıklamak gerekiyor. İnsan vücudundaki kompanzasyon mekanizmalarını hafife alıyorlar. Ve bu hafife almadan dolayı insanlar aç susuz ama sapasağlam yardım beklerken üstüne dozerler geliyor. Bırakın bir haftayı iki hafta bile aktif kanama ve yaşamsal travma yok ise iki hafta belki daha fazla insanların hayatta kalması mucize değil" dedi.
'CANLI OLDUĞU HALDE DOZERLE ÖLEN OLABİLİR'
Her insanda olan müthiş kompanzasyon mekanizmaları sayesinde bu süreçte hayatta kalmalarının gayet olağan bir süreç olduğunu dolayısıyla da gece gündüz arama kurtarmanın devam etmesi gerektiğini belirten uzman doktor "Çok acı ama canlı olduğu halde dozerle ölen bir can olabilir" ifadelerini kullandı.
Hatay'da geceleri arama kurtarmanın durduğunu ve neden bütün gücün kurtarma çalışmalarına yöneltilmediğini soran doktor, şu an odak noktasının enkaz altındakilerin kurtarılmasının olması gerektiğini sözlerini ekledi.
Adıyaman'da bir ilkti: Camdan binanın depremde tek bir camı bile kırılmadı
138 saat sonra enkazdan çıktı, sözleri herkesi ağlattı: Beni özel hastaneye götürmeyin