Türkiye'nin o şehri uzay filminden fırlama görüntülere tanıklık ediyor. Uçsuz bucaksız dev alana sahip olan bu yapı görenleri hayrete düşürüyor. Türkiye'nin tek çöl iklimine sahip olan o yer tam 2.600 futbol sahası büyüklüğünde devasa bir alanı içerisinde barındırıyor. İşte tüm detaylar…
Türkiye'nin tek çöl iklimine sahip Bölgesi olan Karapınar, devasa büyüklükteki Karapınar Güneş Enerji Santraliyle adından söz ettiriyor. Bölgede kurulan santral çölleşmiş arazileri yeşil enerjiye dönüştürerek yenilenebilir enerjinin gücünü gözler önüne sermektedir. Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan enerji santrali yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmayıp Avrupa'nın da en büyük santrali oldu. Dünyadaki sayılı Güneş Enerji Santrallerinden biri olarak enerji sektörüne damga vuran Karapınar Güneş Enerji Santrali, yeni bir dönem başlattı. İşte tüm detaylar…
2020'DE BAŞLADI
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaç her geçen gün artarken Türkiye'nin bu ihtiyacına yanıt verecek proje ise Konya'nın Karapınar ilçesinden geldi. Karapınar GES projesi devreye alınırken Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla dev bir projeye adım atıldı.
Ocak 2020'de başlayan çalışmalar günümüze kadar uzanırken yaklaşık 20 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen Karapınar GES Tam kapasite ile devreye alındığında Türkiye'nin kurulu Güneş Enerji kapasitesini tek başına %20 oranında artırabilecek.
EN YÜKSEK FİNANSMAN DESTEK
Konya'nın Karapınar ilçesinde gerçekleştirilen proje dünya standartlarında bir sürdürülebilirlik anlayışını da beraberinde getiriyor. İngiltere hükümeti tarafından küresel ölçekte sağlanan en yüksek sürdürülebilirlik finansman desteğine sahip olan proje %80 yerli imkanlarla üretilen yaklaşık 3,5 milyon fotovoltaik panel kullanılarak inşa edildi. yılda Yaklaşık 3 milyon kilovat saat elektrik üretebilecek kapasiteye sahip olan Karapınar GES, 2 milyon nüfuslu bir şehri elektrik ihtiyacını tek başına sırtlanabilecek düzeyde yer alıyor.
DAHA YAŞANILABİLİR BİR ORTAM
Proje kapsamında Doğu/Batı eksenli güneş takip sistemi sayesinde sabit açılıp panellere göre %15 daha fazla verim sağlanacak. Santralde üretilecek elektriğin yıllık 450 milyon dolarlık döviz payına katkı sağlarken 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak potansiyele sahiptir.
2 milyon ton fosil yakıt tasarrufu ile birlikte karbon emisyon azalımı ile çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanmış oluyor. Türkiye'de yenilenebilir enerji alanındaki büyüme ve gelişme hedeflerine katkı sağlayan Bu proje kurulum sırasında ve operasyonel aşamada ise 1000 kişiye doğrudan istihdam sağladı. Kullanılan panellerin %80'i yerli üretim olurken yerli sanayide IR kalkındırılıyor. Projenin devreye girmesi ile birlikte bölgedeki ekonomik aktivite artarak yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye'nin bağımsızlığını ve yerlilik oranını da yükseltmiş olacak.