Usta ellerde işleniyor, tozu bile dükkandan dışarı çıkamıyor! Değeri en yüksek üretim: Özenle hazırlanıp siparişe yetişiyor

Usta ellerde işleniyor, tozu bile dükkandan dışarı çıkamıyor! Değeri en yüksek üretim: Özenle hazırlanıp siparişe yetişiyor

Konya’daki bu atölyede dünyanın en kıymetli madeni usta ellerde işleniyor, tozu bile dükkandan dışarı çıkamıyor. Uzun uğraşlar sonucunda titizlikle işlenen ürünler, siparişe ve talebe göre hazırlandıktan sonra alıcıya teslim ediliyor…

Konya'nın gözde atölyelerinden biri olan altın işleme merkezi, 4 dönüm alanda yapılan titiz bir çalışma ile altını istenilen ziynet eşyalarına dönüştürüyor. Altın, sıcaklığı 1500 dereceye kadar çıkan ocaklarda eritildikten sonra, 20 kişilik uzman ekibin el işçiliğiyle işleniyor. Bu özenli işçilik sonucunda altın, bilezik, kolye, küpe ve yüzük gibi çeşitli takılara dönüşerek kuyumcu vitrinlerini süslüyor.

konyada-altin-isleme-tesisi-1.jpg

“ALTININ NORMAL BİR ÜRÜNDEN FARKI YOK”

Konya’da 7 yıldır kendi altın imalat atölyesini işleten Mehmet Ak (42), altın işleme sürecinin detaylarını paylaştı. “5 yaşındayken rahmetli babam elimden tutup beni iş yerine getirirdi” diyen Ak, altın işleme konusunda geniş bir tecrübeye sahip. Ak, “Altın kıymetli bir maden ama bizim için altının normal bir üründen farkı yok. Aynı şekilde arkadaşlarımız da bu işlerin içinde yetiştikleri için onlar da altını herhangi bir eşya gibi görüyor. Bu yüzden ekip arkadaşlarımızla aile gibi çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

konyada-altin-isleme-tesisi-3.jpg

EL ÖRGÜSÜ VE CNC İŞLEMLERİYLE ÜRÜN ŞEKİLLENDİRME

Mehmet Ak, altın işleme aşamalarını şu şekilde anlattı: “İlk ürün bize has altın şeklinde veya esnaflarımızın müşterilerinin kullandığı ürünler tekrardan bize gelir. Ayar kontrolünden sonra, eritme işlemi başlar. Eritme sonrası ürünler, burma bilezik ya da CNC üzerinde işlenir. El örgüsüyle yapılan işlemler emek yoğun olup, kaynak ve kaleme alma aşamalarını da içerir. CNC ürünleri ise eritilip ince, uzun tel şeklinde çıkar. Sonrasında tekrar kaynak işlemi yapılır ve servis makinelerinde model ve desenler çizilir. Cila işlemi ile ürünler tamamlanır.”

konyada-altin-isleme-tesisi-4.jpg

FİYAT ARTIŞLARI VE TALEPLER ÜRETİMİ ZORLAŞTIRIYOR

Altın işleme atölyesindeki zorluklara değinen Mehmet Ak, "Altın fiyatları çok yüksek olduğu için vatandaşlarımız istediği gramajda ürün almak istiyor, bu da üretimi zorlaştırıyor. Bizi yoran işin bu noktası. Diğer türlü üretimden bir sıkıntımız yok, yorgunluğumuz yok. Altının yüksek değerli maden olması, insanlar aşırı talep ediyor. Altın belli bir işlemden geçerken ince un haline geliyor. Bu un haline geldiği için de yerlere dökülme yapıyor. Yıkama sularında, el suları gibi işlemlerde altında da kaçak dediğimiz olay oluyor. Biz bu kaçakları tutmak için her ay bunun belli bir işlem hacmi var. Biz bu altınları tekrar almak için elemanların elbiselerini yakarız, ayakkabılarını, terliklerini değiştiririz, yani atölyede olan ürünlerin hiçbiri dışarı çıkmaz. Yani arkadaşlarımızın elbiseleri dahi dışarıya çıkmaz. Biz üç ayda bir elbiseleri yenileriz, terlikleri yenileriz. Bununla beraber altın ayrıştırma işlemi ile ayrıntılı ayrıştırma yaparak tekrar o fire olayını en az şekle düşürmeye çalışıyoruz ama illa ki belli bir firemiz oluyor" dedi.

konyada-altin-isleme-tesisi-2.jpg

konyada-altin-isleme-tesisi-5.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN