Üreticilerin bir türlü başı rahat edemedi! Bu sefer de narenciye için tehlike sirenleri çaldı! Kıbrıs'tan ülkemize kadar geldi! Acil karantina çağrısı yapılarak 'ülkeye sokmayın' denildi...
Turunçgil üreticilerinin gündemindeki yeni kabus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan turunçgil yeşillenme hastalığı. Amerika Birleşik Devletleri'nde narenciye üretimini yok eden Yeşillenme Hastalığı'nı taşıyan vektör böceğin Kıbrıs'ta görülmesi, sektörü tedirgin ediyor.
KIBRIS'TAN GELEN ÜRÜNLERE DENETİM
BloombergHT'den İrfan Donat'ın haberine göre, Adana Çiftçiler Birliği, geçtiğimiz hafta üyeleriyle bir araya gelerek Turunçgil Yeşillenme Hastalığı ile ilgili önlem almak için harekete geçti. Birlik başkanı Mutlu Doğru ve beraberindeki heyet, Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.Toplantıda sunulan raporda, hastalığı taşıyan vektör böceğe karşı alınması gereken önlemler sıralandı. Bunlar arasında, tüm karantina tedbirlerinin uygulanması, Kıbrıs'tan gelen ürün ve vasıtaların kontrol altına alınması, Türkiye'ye gönderilecek ürünlerin ilaçlanması ve kapalı konteynerlerle sevkiyatı gibi önlemler yer aldı.
ACİL TEDBİR İÇİN RAPOR YAYIMLANDI
Raporda ayrıca, Türkiye'nin kıyı şeridinde faydalı böcek salınımının yapılması, sarı tuzakların kullanılması, enginarın Kıbrıs'ta salamura haline getirilerek taşınması gibi detaylı öneriler de sunuldu. Hastalığın Osmaniye-Dörtyol-Erzin-Samandağ bölgelerine yayılma riski de vurgulandı. Bu bölgelerde halkın bilgilendirilmesi ve önlemlerin hızla alınması gerektiği belirtildi.
Raporda, kimyasal mücadele için gerekli ilaç ve sarı tuzaklara kolay erişimin sağlanması, bakanlık, belediyeler ve sektör temsilcilerinin işbirliği yapması da önerildi. Türkiye'nin dış pazarının etkilenmemesi için basın demeçlerine dikkat edilmesi gerektiği vurgulanırken, tüm karasularında sarı tuzaklar asılması ve araçların yıkanması gibi önlemler öne çıktı.
İşte raporda yayımlanan öneriler:
"Ülkemizde zararlının görülmesi halinde sarı tuzakların mevcut stok durumu kontrol edilmelidir. Kimyasal mücadele konusunda ihtiyaç duyulan ilaçlar ve sarı tuzaklar ile ilgili ruhsat sıkıntısı olunmaması gerekmektedir. Sarı tuzakların ruhsatının harcı kaldırılmalıdır. Mücadele konusunda Bakanlık, Belediyeler ve sektör temsilcileri gerekli görevleri üstlenmelidir. Örneğin, şehirlerdeki turunç ağaçları sıkı kontrol edilmelidir. Basın demeçlerine dikkat edilmelidir. Dış pazarımızı olumsuz etkileyecek haber yayınlamaktan uzak durulmalıdır. Gerek KKTC ve gerekse ülkemizdeki seyri sefer alanlarının sarı çekici tuzaklar ile tedbir alınmasına paralel Türkiye ye gelecek tüm kara vasıtalarının tazzikli su ile yıkandıktan sonra feribota bindirilmesi ile feribot içinde yeteri kadar sarı tuzak asılı bulundurulmalıdır. Mevzuat gereği 1 kg ağırlığındaki süs bitkisinin yurda girişinde karantina tedbiri alınması ifadesi var ise de salgın tedbirleri uygulanmalıdır. Tüm bu tedbirler alınmadan hiçbir kara vasıtası yurda sokulmamalıdır."