Teknoloji her geçen gün ilerlerken yapay zekada hayatımızın içerisinde daha çok dahil oluyor. Üniversite hazırlığında olan gençlere Yapay Zeka müjdesi geldi. O üniversiteler bölümler arasına yapay zekayı da ekledi. İşte yapay zeka bölümü bulunan o üniversiteler…
Yapay Zeka hayatımızın içerisine dahil olurken üniversitelerde yeni sisteme entegre olmaya başladı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programının açılacağını duyurdu. İşte yapay zeka bölümü bulunan o üniversiteler…
YAPAY ZEKA ÜNİVERSİTELERE DAHİL OLUYOR
Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun'da "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri" toplantısı düzenlendi. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Yapay Zeka, yapay zekanın çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri konularında insan kaynağı yetiştirmek üzere Lisans ve önlisans seviyesinde program açılmasının bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Yükseköğretim kurulu bünyesinde "Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu" kurulduğunu ifade eden Özvar, çalışma grubu ile birlikte değişik ülkelerdeki üniversitelerin bölüm ve program yapılarının incelendiğini ve muhtemel program önerilerini koruma sunulduğunu ifade etti.
Yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde ikincisi ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programının açılmasına karar verildiği aktarıldı. Devlet ve Vakıf üniversitelerinde bulunan "Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri", "Yazılım Geliştirme" ve "Bilgi Güvenliği Teknolojisi" bölümlerinin farklı üniversitelerde açılacağını dile getiren Özvar, 2 yeni lisans programının hayata geçirilmesine karar verildiğini duyurdu.
HANGİ ÜNİVERSİTELERDE “ YAPAY ZEKA” BÖLÜMÜ AÇILACAK?
Lisans seviyesinde "Veri Bilimi ve Analitiği" ile "Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi" isimleri ile yeni bölümlerin açılacağını duyuran Özvar, açılacak olan üniversiteleri de tek tek sıraladı. Yapay Zeka alanında faaliyet gösterecek olan üniversiteler şu şekildedir:
"Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi."
ÖNLİSANS PROGRAMLARI BELLİ OLDU
Üniversitelerde 12 önlisans programının açılacağını duyuran Özvar, program detaylarını şu şekilde özetledi:
"Yapay zeka operatörlüğü, büyük veri analistliği, otonom sistemler teknikerliği, dijital dönüşüm elektroniği, robotik ve yapay zeka, oyun geliştirme ve programlama, bulut bilişim operatörlüğü, imalat yürütme sistemleri, kurumsal bilişim uzmanlığı, insansız araç teknikerliği, ön-yüz yazılım geliştirme, arka-yüz yazılım geliştirme."
BAŞKA ÜNİVERSİTEDE FARKLI FIRSAT
Yapılacak programların bazılarını ilk kez hayata geçirileceğini işaret eden Özvar, müfredat kapsamında seçilecek derslerin büyük üniversitelerin öğretim üyeleri tarafından çevrimiçi ve Senkron biçimde verileceğini ifade etti. Bu kapsamda başka bir üniversitede öğretim üyesinden ders almak isteyen öğrenciler sektör temsilcilerinin katkı vereceği programlardan da azami faydayı sağlayacak. Programlar ile birlikte kalite güvencesinin sağlanacağını söyleyen Özvar, en önemli gündem maddemiz diyerek bilişim ve yapay zeka alanında uzman hocaların katkıları ile program müfredat niteliklerinin yükseltileceğini vurguladı.
HERKES AYNI DERSİ ALACAK
Gerçekleştirilen program kapsamında pek çok hususun göz önünde bulundurulduğunu ifade eden Erol Özvar, Bilgisayar Mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi lisans programlarının bilgisayar programcılığı, web tasarım ve kodlama gibi önlisans programları ile birlikte ilerletileceğini söyledi. Ortak müfredat belirlendiğini vurgulayan Özvar, lisans bölümlerinin halihazırda mevcut olan müfredatlarının bulunduğunu söyleyerek lisans bölümleri içinde ortak ders listesinin belirlenerek bu müfredat üzerinden eğitim verilmesi gerektiğini arzu ettiğini ifade etti.