Türkiye’nin kırmızı hazinesi deniyor ABD ve Avrupa kapışıyor! Kullanımı geniş, getirisi yüksek! En iyisi ise Ege’den çıkıyor

Türkiye’nin kırmızı hazinesi deniyor ABD ve Avrupa kapışıyor! Kullanımı geniş, getirisi yüksek! En iyisi ise Ege’den çıkıyor

Türkiye'de tüketildiği kadar dünyada da sıklıkla tüketilen ürünlerin başında yer alıyor yılın ilk 6 ayında ihracatı rekor kırıyor. Ege'nin verimli topraklarında yetişen ürünler önce güneşe seriliyor ardından ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Ege'nin değerli topraklarında yetişen domatesler tek tek dalından toplanıyor ardından kızgın Güneş'in altına seriliyor. ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere toplam 100'e yakın ülkeye ihraç edilen domatesler her yemeğin içerisinde kullanılıyor. Özellikle makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domates ihracatta rekorlar kırıyor.

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI HAZİNESİNDE HASAT DÖNEMİ

Ege ihracatçı birlikleri verileri doğrultusunda Türkiye'de 2023 Ocak ve Haziran döneminde 60 milyon 498 bin dolarlık kuru domates ihraç edildi. Geçtiğimiz yıla oranı %14 artış gösteren bu rakam 69 milyon 123 bin dolara yükseldi. Kırmızı hazine olarak bilinen kuru domates ihracatı yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine oranla %29 artarak 19.453 tondan 25.331 tona yükseldi.

İhracatlık domatesler güneşe serildi

Kuru domates ihracatında ilk sıraya yerleşen ABD'yi İtalya ve Almanya takip ediyor. Gıda endüstrisinin talep ettiği ürünler ihracat rakamının yıl sonuna kadar 100 milyon doları aşmasını hedefliyor.

ÜRETİM ARTIYOR

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada kurutulmuş domatesin ülke geneline yayılmaya başladığını Torbalı'nın ise öncülük ettiğini belirtti.Mevsiminde Elazığ, Manisa, Şanlıurfa, Bergama ilçelerinde Torbalı modeli uygulanıyor. Üretimin yaygınlaşması ile birlikte ihracat rakamlarının artış gösterdiğini ifade eden Olgun, Torbalı'nın şampiyon ilçe konumunda olduğunu vurguladı.

Torbalı Ovası'nda domatesler ihracat için güneşe serildi

Kuru domates ihracatının %70'e yakınının ilçe bünyesinde gerçekleştiğini ifade eden Olgun, geçmiş süreçte İtalyanların kuru domates talebinin fazla olduğunu belirterek şimdilerde Lider konumda olan ülkenin ABD olduğunu vurguladı.

Evde Domates Nasıl Kurutulur? Fırında Domates Kurutma - Yemek.com

KURU DOMATESİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Kuru domatesler, likopen gibi güçlü antioksidanlar açısından zengindir.
  • Likopen, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Kuru domatesler lif açısından zengindir, bu da tokluk hissini artırabilir ve dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
  • İçerdikleri antioksidanlar ve vitaminler sayesinde kuru domatesler cilt sağlığını destekleyebilir, ciltteki serbest radikal hasarını azaltabilir.
  • Kuru domateslerde bulunan beta-karoten göz sağlığı için önemlidir, çünkü gözlerdeki yaşla ilişkili dejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir.
  • Potasyum ve lif açısından zengin olmaları, kuru domateslerin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceği anlamına gelir.
  • Potasyum kan basıncını düzenlerken, lifler de kolesterol seviyelerini kontrol altında tutabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN