Türkiye'nin ikinci uzay misyonu başladı: Atasever'i taşıyan uçak havalandı

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde bulunduğu "VSS Unity" yörünge altı aracını taşıyan uçak, New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalandı. Atasever, mikro yer çekimi ortamında; beyin görüntüleme, radyasyon analizi, uzayda insülin kalemi, vezikül analizi gibi 7 bilimsel deney yapacak.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, bugün gerçekleştireceği yörünge altı araştırma uçuşuyla adını tarihe yazdıracak. Virgin Galactic’in "VSS Unity" aracını taşıyan uçak, ABD yerel saatiyle 08.30’da (TSİ 17.30) New Mexico’daki Spaceport America tesisinden havalandı.

9435017.jpg

YOLCULUK 1 SAAT 10 DAKİKA SÜRECEK

Atasever’in de içinde bulunduğu "Galactic 07" ekibi, ABD’den iki, İtalya’dan bir özel astronot ve iki pilottan oluşuyor. Yaklaşık 1 saat 10 dakika sürecek uçuşta, "VSS Unity" taşıyıcı uçakla yaklaşık 45 bin feet yüksekliğe çıkacak ve ardından hibrit yakıtlı roket motoruyla 90 kilometre irtifaya ulaşacak.

5464565.jpg

7 BİLİMSEL DENEY YAPACAK

Atasever, uçuş sırasında yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yer çekimi ortamında 7 bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Astronot tulumu, deneye ilişkin ekipmanları taşıyabilmesi için özel olarak tasarlandı.

9434887.jpg

Beyin Görüntüleme ve Psikolojik Analiz: "BEACON" isimli deneyi kapsamında Atasever, beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan yayılımı ve omurilik sıvısının dinamiklerini inceleyecek.

Bu deneye ek olarak dünyayı uzak noktadan görmüş olmanın yaratacağı psikolojik değişim ve dönüşümler de Atasever'den örnekler toplanarak analiz edilecek.

9434885.jpg

Radyasyon Analizi: IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyi ile uçuş sırasında maruz kalınan radyasyon miktarı ölçülecek.

Uzayda İnsülin Kalemi Testi: Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Axiom Space'in ortak deneyi olan Uzayda İnsülin Kalemi Testi ile özel kutu içine yerleştirilmiş 2 farklı insülin kalemi uzaya taşınacak. Uzay ortamındaki doz aktarım verimliliği ilk kez test edilecek.

Böylece gelecek yıllarda Dünya yörüngesinde inşa edilecek uzay istasyonlarına diyabetli bireylerin gitmesi halinde uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin etkinliğine yönelik ilk deneme gerçekleştirilmiş olacak.

9434886.jpg

Vezikül Analizi: Uçuş öncesi ve sonrası Atasever’den toplanan biyolojik örneklerdeki hücre dışı veziküller özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla incelenecek.

Bu sayede gelecekte astronotlar uzaya çıkmadan önce uygulanabilecek birtakım uyumlandırma terapilerinin geliştirilme potansiyeli araştırılacak.

3354.jpg

Bu uçuşta ayrıca, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın misyonunda yer alan MESSAGE, METABOLOM ve MIYELOID deneyleri de tekrarlanacak. Böylece Türkiye, uzay araştırmalarında önemli bir adım daha atmış olacak.

354654684.jpg

GÖĞSÜNDE 'TEK MİLLET, İKİ DEVLET' BAYRAKLARIYLA GİDECEK

Öte yandan; Astronot Tuva Cihangir Atasever'in, uçuş öncesi görevine dair videolu bilgilendirme mesajı paylaşıldı. Videoda Atasever’in kolundaki Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti bayrakları dikkat çekti.

9436068.jpg

Atasever daha önce basına yaptığı açıklamada "Annemin memleketi olan Azerbaycan'ın bayrağı da bu uçuşta benimle beraber Türk bayrağının hemen yanında, göğsümün üzerinde iki bayrağı uzaya taşıyor olacağım. Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa bu iki millet omuz omuzaysa uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar." demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN