Türkiye'den o ülkeye adeta kavimler göçü başladı! O ülkede nereye bakarsan bak Türk'e rastlıyorsun! Rekor seviyeye ulaştı...
Son yıllarda, Türk vatandaşlarının Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri, İngiltere, İsviçre, ABD, Kanada ve Japonya gibi ülkelere göç etme eğilimi giderek artıyor. Özellikle Almanya'ya yönelik göçlerde rekor seviyelere ulaşıldığı gözlemlendi. Türkiye'deki geçim sıkıntısı çekenler, yetişmiş elemanlar, Türk doktorlar ve aile birleşimi yoluyla gelenler başta olmak üzere çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlarının göç ettiği belirtildi.
SON 1 YIL ÇİNDE 2 BİN 993 TÜRK DOKTOR ALMANYA'YA GİTTİ
Odatv'nin haberine göre 2023 yılında Almanya'ya yasa dışı yollarla giren ve iltica talebinde bulunan Türklerin sayısı 62 bin 624 olarak kaydedildi. Bu rakam, ülkeye gizlice giren ve izini kaybettirenlerin dâhil edilmediği bir veri. Ayrıca çalışma-oturma vizesi veya aile birleşimi ile gelen Türklerin sayısı da 50 bine yakın. Son bir yıl içinde ise 2 bin 993 Türk doktorun Almanya'da göreve başladığı belirtildi. Türklerin Almanya'ya göçünde artış yaşanırken, bazıları sosyal yardımlar ve çeşitli ödeneklerle geçimlerini sağlıyor.
Toplamda yaklaşık 120 bin Türk vatandaşı Almanya'ya yerleşirken, Suriyeliler ve Afganlar gibi diğer gruplar da göç etti. Türklerin Almanya'yı tercih etme nedenlerinden biri, Türkiye'deki yaşam koşullarının zorlaşması ve artık ailelerine para gönderme imkânlarının azalması olarak gösteriliyor. Bu durum, Türkiye'den göçmenlerin enflasyondan kaçıp Almanya'ya sığınma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
TÜRK İŞADAMLARI ALMANYA'YA İLGİ GÖSTERİYOR
Ayrıca, Türk işadamlarının da Almanya'da yatırım yapma eğiliminde olduğu belirtildi. Özellikle emlak ve otomotiv sektörlerinde yatırımların arttığı gözlemlenirken, Almanya'yı umut olarak gören Türk işadamlarının çeşitli alanlarda yatırım fırsatları aradığı ifade ediliyor. Bu durum, 1960'lardaki Almanya'ya yapılan göç dalgasının benzer bir versiyonunun yaşandığına işaret ediyor. Almanya'da yaşanan bu göç dalgası, ülkede iltica başvurusu reddedilenlerin hızla sınır dışı edilmesi tartışmalarını da beraberinde getiriyor.