Türkiye rakibi Yunanistan İspanya, İtalya'yı solladı! Cumhuriyet tarihinin rekoru geliyor: Zeytinyağı fiyatları nasıl olacak?

Türkiye rakibi Yunanistan İspanya, İtalya'yı solladı! Cumhuriyet tarihinin rekoru geliyor: Zeytinyağı fiyatları nasıl olacak?

Türkiye'nin rakibi Yunanistan, İspanya ve İtalya'yı solladı! Cumhuriyet tarihinin rekoru geliyor! Zeytinyağı fiyatlarında düşüş olacak mı? İşte ayrıntılar...

Türkiye, zeytinyağı üretiminde "var yılı"na girdi ve zeytin ağaçları doğalarının gereği bir yıl bol, diğer yıl ise daha az mahsul veriyor. Bu döngüde bol ürün alınan dönemler "var yılı" olarak adlandırılıyor. Geçtiğimiz yıl küresel ısınmanın etkisiyle zeytin üretimi ciddi şekilde azalırken, Ticaret Bakanlığı zeytinyağı ihracatını sınırlandırmıştı. Bu yıl ise dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamalar gevşetildi ve Türk zeytinyağı ihracatçılarına 1 Kasım 2024’e kadar 50 bin tonluk kota tanındı. Türkiye, bu avantajla birlikte geçen yıldan kalan stokları da değerlendirerek güçlü bir döneme girmiş durumda.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE REKOR YIL BEKLENİYOR

Zeytinyağını 2001 yılına döndüren karar | tarlasera

Edremit Körfezi Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci, bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretimlerinden birine imza atılabileceğini belirterek, zeytinyağı fiyatlarında ani yükselişler beklemediğini dile getirdi. Haber Global'e özel açıklamalarda bulunan Semerci, Avrupa’da yaşanan stok sıkıntısının bu yıl Türkiye’ye ihracat anlamında önemli bir avantaj sağladığını belirtti ve "Bu sene bizim için sanıyorum Cumhuriyet tarihinin rekoru olabilecek bir üretim var. Ancak tecrübeme dayanarak söylüyorum ki, 'çok ürün var fiyatlar düşecek' yaklaşımı da pek geçerli değildir. Çünkü ihracat son derece açık olur; ihracatçılarımız daha fazla ihracat yapabilmek için her türlü opsiyonu denerler" dedi. Ancak kuraklığın zeytin bölgelerini etkileyebileceğine de dikkat çeken Semerci, bu durumun üretimde sıkıntılar yaratabileceğini vurguladı.

FİYATLAR SABİT KALACAK MI?

Zeytinyağı fiyatlarına büyük zam

Zeytinyağı fiyatlarında bu yıl büyük bir değişim beklemeyen Semerci, "Fiyatların düşebileceğini pek düşünmüyorum ama aynı fiyatlar devam eder. Zam görmeyiz diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde organizasyon ve bolluk nedeniyle fiyatlar bir miktar düşer üreteciler açısından ama sonra ihracatın etkisi devreye girince problem yaşamayız. Tüketici açısından da bu yılın fiyatlarında yıl boyunca yükselme olmaz diye düşünüyorum" diye konuştu.

MALİYETLER ÜRETİCİYE ZORLAYICI GELİYOR

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nden stoklara ilişkin açıklama

Çanakkale Zeytinyağı ve Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Cem Erdilek ise üretim maliyetlerinin geçen yılın iki katına çıktığını belirterek, bu durumun fiyatlar üzerinde etkili olacağını vurguladı. Erdilek, "Bu sene mahsul çok gözüküyor. Yoğun olarak zeytin var. Toptan fiyatlar da geçen senenin yarı fiyatında. Ancak üretim maliyetleri de geçen senenin iki katına çıktı. Çiftçinin toptancıya satış fiyatında sezonun 250 liradan açılacağını tahmin ediyorum. Bu fiyat bile şu anda çiftçiye zarar ettiriyor. Çiftçinin masraflarını çıkarabilmesi için fiyatın en az 300-350 olması gerekiyor" dedi.

Erdilek ayrıca, piyasada fiyatlarla ilgili spekülasyonlar olduğuna dikkat çekerek, "Şimdi fiyatlar baskılanır, zeytinyağı piyasadan ucuz fiyattan toplanır. Ancak yılbaşından sonra fiyatlar yükselmeye başlar. Sezonda zeytinyağını satan kaybedecek gibi görünüyor" uyarısında bulundu.

FİYAT DENGESİ MALİYET ARTIŞLARIYLA SAĞLANACAK

Zeytin üretiminde 2,9 milyon tonluk tarihi rekor

Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şensal da mahsulün bol olmasına rağmen artan maliyetlerin fiyatları dengeleyeceğini ifade etti. Şensal, "Henüz toplama aşaması başlamadı ancak hem toplamadaki çalışan maliyeti hem de sıkım ve diğer işlemlerdeki maliyetlerde ciddi bir artış var. Yevmiye ücretleri de arttı. Bunlar market fiyatlarına yansır. Ancak en azından market fiyatında bu yıl artış olmayacağını söyleyebiliriz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN