Türkiye orman yangınlarıyla boğuşurken Murat Kurum’dan dikkat çeken karar: CHP'li belediyelerin itfaiye personeli talebine ret

Türkiye orman yangınlarıyla boğuşurken Murat Kurum’dan dikkat çeken karar: CHP'li belediyelerin itfaiye personeli talebine ret

Türkiye'deki orman yangını sayısı geçen seneye göre yüzde 78 artarken, İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Bolu gibi CHP’li belediyelerin yönetiminde olan illerde yangınlara müdahalede eksiklikler nedeniyle zorluk yaşanıyor. CHP'li Baran Bozoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan talep edilen 5 bin 448 itfaiye personelinin 2 bin 16'sına onay verildiğini söyledi. Ekipman eksikliğine de değinen Bozoğlu, belediyelerin kredi başvurularına henüz bir onay verilmediğini de belirtti.

Küresel ısınmanın meydana getirdiği aşırılıklar Türkiye'de de etkisini göstermeye devam ediyor. Bu yaz rekor sıcaklıkların da etkisiyle orman yangınlarında ciddi bir artış yaşandı. İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Bolu gibi CHP’li belediyelerin yönetiminde olan illerde çıkan yangınların ardından belediyelerin itfaiyelerindeki personel kadrosu yeniden gündem geldi.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan orman yangında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri aktif görev almıştı.

31 Mart’ta CHP’ye geçen 14 büyükşehir belediyesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 5 bin 448 itfaiye personeli talep edilirken sadece 2 bin 16 personel atanmasına onay verildiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, İzmir’deki orman yangınına müdahalede aktif görev aldı.

İtfaiye personeli talep eden birçok belediyenin talepleri de yanıtsız bırakıldığı, bunların arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yer aldığı belirtildi.

İtfaiye personel durumu ve taleplerle ilgili bilgiler şu şekilde:

BelediyeNorm KadroGörevli PersonelBoş KadroTalep Edilen KadroBakanlıktan Yanıt
Ankara Büyükşehir Belediyesi1.711929782500Henüz Yanıt Yok
Bursa Büyükşehir Belediyesi1.5404221.118300Henüz Yanıt Yok
İstanbul Büyükşehir Belediyesi6.1702.7873.3932.300Henüz Yanıt Yok
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi511216295100Henüz Yanıt Yok

'İTFAİYE ERİ SAYIMIZ OLDUKÇA YETERSİZ'

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Çevre ve İklim Değişikliklerinden Sorumlu PM Üyesi Baran Bozoğlu, itfaiye personelinin kamu çalışanı olması gerektiğini belirterek norm kadroların da tanımlanmış durumda olduğunu söyledi. Bozoğlu, şunları söyledi:

"Belediyelerimizde kaç tane itfaiye erine ihtiyaç olduğu biliniyor. Biz ihtiyacımız olan sayının tamamını istihdam etmek istiyoruz. Zaten belediyelerin kendi bütçeleriyle bu istihdam sağlanıyor. Dolayısıyla maliyetin tamamı belediyeye ait. Bu talepler Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’ne iletiliyor ve oradan onay alınması gerekiyor. Şu an bu onay sürecinde büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Şu andaki taleplerimiz hala masada bekletiliyor ve karşılanmıyor. İtfaiye eri sayımız oldukça yetersiz. Bu konudaki taleplerimiz de hükümet tarafından karşılanmıyor.

Orman yangınları her ne kadar CHP’li belediyelerin faaliyet alanında olmasa da Orman Genel Müdürlüğü çatısının altında olsa da bizler belediyeler olarak destek olmak istiyoruz ekipmanlarımızla, personellerimizle. Zaten bu son yaşanan yangınlarda da CHP’li belediyelerin personelleri büyük katkı sağladılar. Orman yangınlarına müdahalede istihdam talebimizin, itfaiye eri talebimizin mutlaka karşılanması gerekiyor."

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİMİZİN KREDİ BAŞVURULARINA ONAY VERİLMEDİ'

CHP’li belediyelerdeki ekipman eksikliğine de değinen Bozoğlu, orman yangınlarına müdahaleye katkı sağlayacak ekipmanlara ihtiyaç olduğunu söyledi ve "Bunun için de biz özellikle kredi başvurularında CHP’li belediyelerin kendi öz kaynaklarında satın alma sürecine dair ilgili taleplerimiz de hükümetin ilgili birimlerinde İller Bankası başta olmak üzere özellikle bekletildiğini üzülerek görüyoruz. Balıkesir, Tekirdağ, Muğla gibi Büyükşehir belediyelerimizin kredi başvurularına henüz bir onay verilmedi" dedi.

'İTFAİYE ERLERİ MESLEK GRUBU OLARAK TANINMALI'

İtfaiye erlerinin özlük haklarına değinen Bozoğlu, "Bu konuda da büyük bir sıkıntı var. Hala bir meslek grubu olarak tanımlanmamış durumda kanunlarda. Bu konuda CHP olarak biz geçmiş dönemlerde kanun teklifi verdik. İtfaiye erlerinin de bir meslek grubu olarak tanınması da şu an yapılması gereken en önemli çalışmalardan bir tanesi" ifadelerini kullandı.

'CHP’Lİ BELEDİYELER YETERSİZ PERSONEL ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR'

İzmir yangınında Tarım Bakanı’nın açıklama yaparken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızı davet etmediğini de hatırlatan Bozoğlu, şunları söyledi:

"Bir kentte bir problem oluyorsa o kentin mutlaka valisi, kaymakamı, belediye başkanı ve büyükşehir belediye başkanı ile görüşmesi gerekir. Katılımcı anlayışla sorunları çözebiliriz. Aksi halde çok kısa sürede çözülebilecek olan orman yangınlarına müdahale bu siyasallaşma ve ayrıştırıcı bakış açısıyla ne yazık ki büyük kayıplara sebep oldu. Ekipman ve personel yetersizliğini talep ettik ve buna cevap vermeyen AK Parti hükümetinin kendisi. Bugün onlar yüzünden CHP’li belediyeler yetersiz personel ve ekipmanlarla çalışmak zorunda kalıyorlar. "

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN