Türkiye’de çalışma saatleriyle ilgili tartışmalar bugün tekrar alevlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiği çalışma saatleri düzenlemesi, kanun teklifi olarak meclis yolunda. Teklif, mevcut 45 saat olan haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesini öngörüyor. Bu değişiklikle Türkiye, çalışma saatleri konusunda Avrupa’daki 12 ülkeyle aynı kulvarda yer alacak.
21 yıldır değişmeyen iş kanunumuzda yapılacak bu düzenleme, çalışma saatleri, yıllık izinler ve esnek çalışma gibi önemli konuları gündeme taşıyor. Türkiye’de halihazırda 45-48 saat arasında değişen haftalık çalışma süreleri, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça yüksek. Peki, Avrupa’daki durum ne?
İŞTE AVRUPA’DA HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİNE DAİR BAZI ÖRNEKLER
Yunanistan ve Romanya: 39.7 saat
Bulgaristan: 39.2 saat
İspanya: 36.5 saat
İngiltere: 36.4 saat
İsviçre: 36.3 saat
İtalya ve Fransa: 36.2 saat
İsveç: 35.9 saat
Finlandiya: 34.9 saat
Almanya: 34.6 saat
Hollanda: 32.4 saat
PEKİ UZMANLAR NE DİYOR?
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ve TÜKONFED Sosyal Güvenlik Başkanı Ali Duman, bu konudaki düzenlemenin hem çalışanlar hem de işverenler açısından önemli sonuçlar doğuracağını belirtiyor. Duman, günde yaklaşık 1 saatlik bir çalışma süresi indirimi beklentisi olduğunu, ancak kesin detayların TBMM’deki görüşmeler sonrasında netleşeceğini ifade etti.
BEYİN GÖÇÜ AZALABİLİR!
Eryılmaz ise, haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesinin, iş-yaşam dengesini iyileştireceğini, iş gücü verimliliğini artıracağını ve firmaları sermaye yoğun üretime yönlendireceğini vurgularken ayrıca bu düzenlemenin genel ve kadın istihdamına olumlu etkileri olacağına, hatta beyin göçünü azaltabileceğine dikkat çekti.
Yeni düzenlemelerin yıllık izin, kıdem tazminatı ve hibrit çalışma gibi konuları nasıl etkileyeceği merak konusu. Duman, bu konularda da değişiklikler olabileceğini, ancak net kararların yasalaşma süreci sonrasında belli olacağını belirtiyor.
Türkiye’de çalışma saatlerinin düzenlenmesiyle ilgili bu önemli değişikliklerin hayata geçirilmesi, 2024’ün son çeyreğinde gerçekleşebilir. Bu düzenleme, çalışma hayatında önemli bir dönüşümün başlangıcı olabilir.