Sıfır atık politikası çerçevesinde, askerlik görevini tamamlayan erlerin kıyafetleri geri dönüştürülecek. Bu kapsamda, eğitim elbiselerinin dönüşümüyle yaklaşık 7 milyon 110 bin liralık bir tasarruf hedefleniyor. Ayrıca, erlerin kullandığı aksesuarların da geri dönüşüme tabi tutulmasıyla bu miktarın 15 milyon lirayı aşması öngörülüyor.
Milli Savunma Bakanlığı, sıfır atık politikası doğrultusunda önemli bir adım atıyor. Bakanlık, askerlik görevini tamamlayan erlerin kıyafet ve aksesuarlarını dönüştürmeye yönelik bir proje başlattı.
Askerlik görevini tamamlayan erlerin kıyafet ve aksesuarlarının geri dönüşümü için başlatılan proje, Türk Ordusu'nda sıfır atık politikasının hayata geçirilmesinde önemli bir adımı temsil ediyor. Kara Dikimevi Müdürlüğü tarafından yürütülen bu projeyle, askeri personelin giydiği eğitim kıyafetleri ve aksesuarları, geri dönüşüm süreçlerinden geçirilerek tekrar kullanıma kazandırılıyor. Bu kapsamda, kıyafetler öncelikle elyaf formuna dönüştürülüyor ve daha sonra kumaş haline getirilerek konfeksiyon işlemleriyle eski formuna kavuşturuluyor. Projede, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda hammadde, tasarım, model ve kalıp araştırma geliştirme çalışmaları da gerçekleştiriliyor.
Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü'nde Tekstil Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Uluçınar, projeyle ilgili yapılan çalışmaları ve hedefleri paylaştı. Prototip çalışmalarında bedelli askerlerin kullandığı kıyafetlerin tercih edildiğini belirten Uluçınar, iki firma ile iş birliği yapılarak geri dönüşüm işlemlerinin başarıyla tamamlandığını ifade etti.
YILLIK 7 MİLYON LİRALIK TASARRUF
Proje kapsamında yıllık 300 bin adet geri dönüşüm yapılmış eğitim elbisesiyle beraber yaklaşık 7 milyon 110 bin liralık tasarruf hedefleniyor. Ayrıca, askerlerin kullandığı aksesuarların da dönüştürülmesiyle birlikte bu rakamın 15 milyon liraya çıkması öngörülüyor. Kara Dikimevi Müdürlüğü, 1 yıl içerisinde bedelli asker kıyafetlerinin, 3 yıl içerisinde subay, astsubay, uzman erbaş kıyafetlerinin, 5 yıl içerisinde ise erbaş ve er kıyafetlerinin tamamının geri dönüşüme kazandırılmasını hedefliyor.
DÜNYADA BİR İLK
Bu projenin dünya orduları arasında bir ilk olduğu da kaydedildi.