Bursa’da yaşayan Aynur Özdemir, eşinden boşandıktan sonra 3 çocuğuna bakabilmek için turbo tamiri işine girdi. 3 yıl Gaziantep’te bir ustanın yanında çırak olarak yetişen Özdemir, daha sonra Bursa’da kendi dükkanını açtı. Kısa sürede işlerini büyüten Özdemir 'sanayide kadın mı çalışır?' algısını kırdı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sanayide turbo tamir eden Özdemir, çalışkanlığı ile kadınlara örnek oluyor. İşte 'Turbocu Aynur Usta'nın hikayesi...
Gaziantep’te 8 yıl öncesine kadar ev hanımı olan Aynur Özdemir, eşinden boşanmasının ardından 3 çocuğuna bakabilmek için iş aramaya başladı. Bir turbo tamiri ustasının yanında işe başlayan Özdemir burada 3 yıl çalışarak ustalaşmasının ardından çocukları ile birlikte Çanakkale’ye taşındı. Çanakkale’de 11 ay kalan Özdemir, pandemi nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadı.
Ipsos araştırma gerçekleri göz önüne seriyor: Kadınlara şiddet cezasız kalıyor
Pandeminin sona ermesinin ardından büyükşehirlerde dükkan açmak isteyen Özdemir, İzmir ve Bursa arasında kalarak tercihini Bursa’dan yana kullandı. Bursa’ya taşınmadan önce dükkan açabilmek için araştırma yapmasının ardından, Otosansit Sanayi Sitesi’nde turbo ustasının olmadığını fark etti.
Google, Dünya Kadınlar Günü'nü yeni bir Doodle ile kutladı
Cebindeki son parasıyla çocukları ile birlikte bu kez de Bursa’nın yolunu tutan Özdemir burada kendisine bir dükkan açtı. Esnafın desteğiyle araçların yakıt sistemlerinde kullanılan turbo tamirciliğinde kısa süre içinde başarılı olan Özdemir, işlerini büyüterek işinde gerekli makineleri satın aldı.
DİSK'ten 8 Mart raporu: Türkiye’de kadınlar istihdamda geride
Sanayide ‘Turbocu Aynur Usta’ olarak tanınan Özdemir 4 yıldır kendi kurduğu işletmesinde ekmeğini kazanıyor. Özdemir'e ilk başlarda sanayi esnafı tarafından önyargı ile yaklaşılırken, azimli çalışması birçok kadına örnek oldu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dükkanında turbo tamir Özdemir, çalışkanlığı ile kadınların her alanda çalışabileceğini herkese gösterdi.
MÜŞTERİLER ‘USTA NEREDE’ DİYE SORUYOR
Dükkanına ilk kez gelen müşterilerinin şaşkınlık yaşadığını belirten Özdemir, “Parça almak için müşteri geldiğinde aracı kontrol etmeye gittiğimde bana ‘usta gelecek mi’ diye soruyorlar. ‘Usta benim ben geldim’ diyorum. Genelde şaşırıyorlar, ilk defa sanayide çalışan kadın gördüklerini söylüyorlar. Eleştiriler bazen oluyor ama önyargıları kırdık. 4 yıl içerisinde insanların gözleri aşina oldu. Farklı il ve ilçelerden müşterilerim oldu. Kötü eleştirileri artık almıyorum” diye konuştu.