Tozu bile para ediyor! Bu iş resmen altın bilezik.. Babasından öğrendiği mesleğe aşırı talep var

Tozu bile para ediyor! Bu iş resmen altın bilezik.. Babasından öğrendiği mesleğe aşırı talep var

Bunun tozu bile para ediyor! Babasından öğrendiği meslek resmen koluna altın bileziği oldu! Bu mesleğe aşırı talep var...

Konya’da altın işleme atölyelerinde titiz bir süreçle şekillendirilen altın, yüksek sıcaklıkta eritilerek ziynet eşyalarına dönüştürülüyor. Atölyelerde, altının bin 500 dereceye kadar çıkan ısıda eritilmesinin ardından, usta ellerde bilezik, kolye, küpe ve yüzük gibi takılara dönüşmesi, büyük bir emekle gerçekleştiriliyor. Yaklaşık iki saat süren bu detaylı işlem, altının değerini daha da artırıyor. Özellikle son dönemde altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, üretimdeki zorluklar da artmış durumda.

ALTIN İŞLEMENİN İNCE DETAYLARI

aw281126-09.jpg

Yaklaşık 7 yıldır Konya’da kendi atölyesini işleten Mehmet Ak, altın işleme sürecinin zorluklarını anlatırken, bu işin büyük bir ustalık ve dikkat gerektirdiğini vurguluyor. Çocukluk yıllarından itibaren bu işin içinde olan Ak, atölyede yapılan işlemleri titizlikle sürdürüyor. Altın işleme sürecinin çeşitli aşamaları bulunuyor. İlk olarak ham altın eritilip şekillendirilirken, daha sonra kaynak ve desenleme aşamalarından geçiyor. Bu süreçte CNC makineleri ile ince işçilik yapılıyor ve ardından cilalama işlemi ile ürün son halini alıyor.

ATÖLYE TOZUNUN DEĞERİ BİLE ALTIN

aw281126-08.jpg

Altın işleme sırasında meydana gelen toz ve un haline gelen altın parçacıkları dahi büyük bir dikkatle toplanıyor. Bu kaçakları en aza indirmek için her ay özel işlemler yapılırken, atölyede çalışanların elbiseleri ve terlikleri dahi değiştiriliyor. Üç ayda bir yapılan yenilemeler sayesinde altın kaçaklarının önüne geçilmeye çalışılıyor. Ancak her ne kadar dikkatli çalışılsa da altının işlenmesi sırasında belli oranda fire verilmesi kaçınılmaz oluyor.

ARTAN FİYATLAR ÜRETİMİ ZORLAŞTIRIYOR

aw281126-10.jpg

Mehmet Ak, altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte vatandaşların daha düşük gramajlı ürünler tercih ettiğini, bu durumun ise üretimi zorlaştırdığını ifade etti. Yüksek talep ve altının değerli bir maden olması, hem üreticiler hem de müşteriler açısından zorluklar yaratıyor. Buna rağmen, Konya’da ustalıkla yapılan altın işçiliği, zorlu koşullara rağmen kuyumcu vitrinlerinde yerini almaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN