Toprakta kendiliğinden bitiyor, Akdeniz’de yok satıyor! Yaprağından çiçeğine kadar şifa sağlıyor

Toprakta kendiliğinden bitiyor, Akdeniz’de yok satıyor! Yaprağından çiçeğine kadar şifa sağlıyor

Hem Türkiye'de hem de dünyada farklı bitki çeşitleri bulunurken toprakta doğal olarak kendiliğinden yetişen bu ot çiçeğinden yaprağına kadar şifa sağlıyor. Çoğunlukla Güney Amerika ve Kuzey Afrika'da görülen bu bitki Türkiye'de de Akdeniz'de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Üstelik o soruna da anında çözüm oluyor.

Doğal otların içeriğinde bulunan antioksidanlar, vitamin ve mineraller sağlık açısından son derece yararlıdır. Kabızlık sorununu ortadan kaldıran mucizevi bitki ıspıt otu doğanın sunmuş olduğu şifalı bitkiler arasında görülmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttıran ıspıt otu enerji seviyesine dengeleyerek fiziksel ve zihinsel sağlığı da iyileştirir.

ISPIT OTU NEDİR?

Halk arasında hodan, kaldırıp ve ıspıt otu olarak bilinen bu bitki canlı mor çiçekleri ile birlikte tıbbi özelliği de içerisinde barındırıyor. Yenilebilir çiçekleri ve yapraklarının yanı sıra tohumları da yağ üretiminde kullanılırken gövdeleri griye yeşil renkte görülmektedir. Hodangiller familyasında yer alan bitki 1 yıllık bir bitki türü olarak biliniyor. Beş dar yaprak üzerinde, beş üçgen sivri yaprakları ile mükemmel bir görünüme sahiptir. Çiçekleri sıklıkla mavi renkte olup, bazen pembe çiçeklere de rastlanabilir. Beyaz çiçekli türleri de yetiştirilmektedir.

Ispıt Nedir, Nerede Yetişir? Tam Mevsimi Ispıt Otu Faydaları - Mahmure

ISPIT OTU NEREDE YETİŞİR?

Anavatanı Suriye olan ıspıt otu, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da da yayılış gösteriyor. Türkiye'de Akdeniz rejyonunda doğallaşan bu bitki geniş bir coğrafyada iklim koşullarına uyum sağlayan bitki türleri arasında görülüyor.

ISPIT OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Özellikle kabızlık ve sindirim sorunlarıyla başa çıkmak için tercih edilen ıspıt otunun bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kabızlığı gidermede etkili bir laksatif olarak bilinir. Bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı hafifletir.
  • Sindirim sistemini uyararak hazımsızlık ve sindirim sorunlarını azaltır.
  • Ispıt otu çayı idrar söktürücüdür.
  • Akciğerlerin iltihaplanmasını önler.
  • Yatıştırıcı özelliği vardır.
  • Anne sütünü artırır.
  • Bronşit tedavisinde yardımcıdır.
  • Enflamasyonu hafifletir.
  • Sedef hastalığı tedavisinde kullanılır.
  • Romatizmal eklem iltihabına iyi gelebilir.
  • Depresyona karşı mücadeleye yardımcı olur.
  • Diyabete karşı koruyucudur.

Ispıt (Zılbıt) Otu Tezgahlara Çıktı | Ayancık Gazetesi

ISPIT OTU NASIL KULLANILIR?

Bugün, tohumundan yağ elde etmek için ticari amaçlı tarımı yapılsa da ıspıt otu, mutfak ve tıbbi kullanım için de ekilmektedir. Tohumundan elde edilen yağı, önemli bir gamma linolenik asit kaynağıdır.

Ispıt otundan taze sebze veya kuru ot olarak faydalanılır. Çoğunlukla salatalarda veya garnitür olarak tercih edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN