Toprağın 20 cm altında bulundu! İçini açan araştırmacılar şaşkına uğradı: Binlerce yıllık 12 tane...

Toprağın 20 cm altında bulundu! İçini açan araştırmacılar şaşkına uğradı: Binlerce yıllık 12 tane...

Toprağın hemen 20 cm altında bulundu! İçini açan araştırmacılar ise şaşkınlığa uğradı! Binlerce yıllık eserlerden tam 12 tane bulundu...

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı kazılarında önemli bir buluş gerçekleşti. M.Ö. 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen bir lahit keşfedildi. İçerisinde Romalı bir gladyatöre ait olduğu belirlenen bu lahit, M.S. 5. yüzyılda yeniden kullanılarak içine 12 iskeletin yerleştirildiği tespit edildi. Kazı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, bu keşfin detaylarını paylaştı ve toprağın yalnızca 20 santimetre altında bulunan çeşitli buluntulara dikkat çekti.

TARİHİ LAHİT, ROMALI GLADYATÖRE AİT

Tam bin 800 yıllık: İzmir’de Romalı gladyatörün lahiti bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle yürütülen kazı çalışmaları, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu başkanlığında sürdürülüyor. Son olarak ortaya çıkarılan lahit, Roma döneminden kalma ve içerisine 12 kişinin gömüldüğü toplu bir mezar olarak dikkat çekiyor.

Kazılarda Doç. Dr. Ertan Yıldız tarafından yapılan epigrafik incelemeler, lahitin “Euphrates” adında bir Romalı gladyatöre ait olduğunu ortaya çıkardı. Lahit üzerinde yer alan epik kitabeler ve iç yüzeyindeki 3 haç kabartması, mezarın Hristiyanlık döneminde tekrar kullanıldığını gösteriyor.

ŞAŞIRTICI BULUNTULAR ORTAYA ÇIKTI

Tam bin 800 yıllık: İzmir’de Romalı gladyatörün lahiti bulundu

Kazı alanında karşılaşılan buluntular, bilim insanlarını oldukça şaşırttı. Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, lahitin hemen altında su kanalı, künk sistemi ve mozaikler gibi önemli yapılar keşfettiklerini belirtti. Ayrıca lahit dışında, üç lahit formunda örme mezarın daha bulunduğunu ve bu mezarların da aynı döneme ait olduğunu ifade etti.

ÜST SINIFA AİT MEZARLIK ALANI

Tam bin 800 yıllık: İzmir’de Romalı gladyatörün lahiti bulundu

Mimaroğlu’na göre, keşfedilen lahit ve mezarların bulunduğu alan, üst sınıf veya ruhban sınıfına ait kişilere yönelik bir mezarlık olarak kullanılmış olabilir. Normal halkın kilise içerisinde böylesine özenle hazırlanmış mezarlara gömülmesinin mümkün olmadığını belirten Mimaroğlu, bu tür alanların toplumun daha seçkin kesimlerine ayrıldığını dile getirdi.

TARİHE TANIKLIK EDEN KİLİSE YAPISI

Kazı çalışmalarının yapıldığı alanın erken dönemlerden kalma Efes'in ilk yerleşim alanlarından biri olduğuna dair bulgular mevcut. 5. yüzyıl kilisesine ait zeminin altından ortaya çıkan mozaikler, bu bölgenin çeşitli dönemlerde farklı amaçlarla kullanıldığını gösteriyor. 1. Jüstinyanus dönemine ait zemin döşemesi ve kilise yapısının evrimi de bu bulgular arasında.

Tam bin 800 yıllık: İzmir’de Romalı gladyatörün lahiti bulundu

Doç. Dr. Mimaroğlu, lahitin benzer örneklerinin İstanbul'daki imparatorluk lahitleri ve Marmara Adası'nda bulunduğunu, ancak haç kabartmalarının farklılıklar gösterdiğini belirtti. Suriye'de de benzer yapılarla karşılaşıldığını ancak lahitin bu bölgedeki örneklerden malzeme kalitesi açısından ayrıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN