Türkiye'de fazlasıyla bulunan ancak birçok kişinin değerini bilmediği o bitki en çok Ruslar tarafından tüketiliyor. Rusların Soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullandığı bu bitkinin faydaları da say say bitmedi. Türkiye'de üretiliyor Ruslar kapış kapış götürüyor. İşte tüm detaylar…
Doğada kendiliğinden yetişebilen ve sulak alanlarda sık sık karşımıza çıkan karamuk, sağlık açısından oldukça değerli bir bitki olarak biliniyor. Ruslar tarafından büyük ilgiyle karşılanan karamuk, mayhoş ve ekşi bir tadı sahiptir. Türkiye'de fazla miktarda yetiştirilen ancak kimsenin bilmediği bu bitki Rusların şifa kaynağı olarak biliniyor. Türkiye'de elinin tersiyle ittiğiniz o lezzet Rusya'da bir şifaya dönüşüyor. İşte tüm detaylar…
KARAMUK NEDİR?
Sulak alanlarda yetişen ve Typha cinsine ait bir tür olarak görülen karamuk bitkisi, uzun ince gövdeleri ve kahverengi silindirimsi başakları ile tanınıyor. Su ekosisteminin korunmasına katkı sağlayan karamuk, kuşlar ve diğer vahşi hayvanların yaşamı içinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Ekonomik açıdan oldukça değerli görülen bu bitki sepet yapımında, geleneksel el sanatlarında ve inşaat malzemesi olarak kullanılıyor. Bazı yerel mutfaklarda ise genç sürgünleri ve polenleri tüketildiği görülüyor.
KARAMUK MEYVESİNİN SAĞLIK FAYDALARI NELERDİR?
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- İltihaplanmalara iyi gelir.
- Şeker hastalığına şifa olabilir.
- Tansiyonu düşürebilir.
- Kalp sağlığını korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Enfeksiyonları ve bakterileri yok edebilir.
- Kanser hücreleri ile savaşabilir.
EN ÇOK RUSLAR TÜKETİYOR
Rus mutfaklarında sık sık kullanılan karamuk meyvesi pilavlarda Rusların olmazsa olmaz ürünü haline dönüştü. Rus mutfağında özel bir yeri olan karamuk meyvesinin hem lezzetli hem de besleyici olduğu biliniyor.
KARAMUK BİTKİSİ NASIL TOPLANIR
Dikenli bir meyve türü olan karamuk, eldivenlerle toplanmaktadır. Toplaması oldukça zahmetli olan bu meyvenin ürünlerini toplamak da 7 ile 8 saat sürüyor. Genellikle yaş ve kurutulmuş olarak satılan karamuk, vişne hoşafı ve üzüm hoşafı yapımında da kullanılıyor.