Tokat, Sivas, Erzincan, Giresun, Gümüşhane kapınızı iyi kapatın, istila başladı! Uzmanlardan hayati uyarı

Sıcak havalar yüzünü göstermeye başlar başlamaz o tür tarafından istila da başladı. Özellikle tokat, Sivas, Erzincan, Giresun, Gümüşhane için önemli uyarılar yapılırken, uzmanlar çok dikkatli olunması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

Son günlerde sıcak havalar etkisini gösterirken ülke genelinde adeta yaz mevsimine girildi. Sıcak havalar her ne kadar insanların içini açsa da beraberinde bazı tehlikeleri de getirdi. Bu tehlikelerin başında ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları yer aldı. Başta Tokat, Sivas, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane olmak üzere birçok ilde kene vakalarında artış görüldü. Vatandaşlar sağlık kuruluşlarına başvuruda bulundu.

yeni-proje-7.jpg

KENE VAKALARINDA ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Her yaz insanların en büyük korkulu rüyası olan kene vakaları bu yıl da daha yaz mevsimi gelmeden kendini göstermeye başladı. Bu kapsamda KKKA hastalığının tekrardan görülmeye başlaması halk arasında endişe yarattı. Söz konusu hastalığın yoğun olarak görüldüğü illerden biri olan Yozgat’ta ilkbahar mevsiminin gelmesiyle kene vakaları artış gösterdi. Yozgat'ın yanı sıra Sivas ve tokat çevrelerinde de sık sık görülen çeneler kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar için risk oluşturuyor. Uzmanlar ise tarım alanları, yeşil alanlar ve hayvancılığın yapıldığı yerler ile pikniğe giden vatandaşlara uyarılarda bulunarak tedbirli olmalarını istedi.

yeni-proje-8-004.jpg

EN ÇOK VAKA O İLÇEDE GÖRÜLDÜ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan uzmanlar, özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşların vücutlarını kapatan kıyafetler giymeleri gerektiğini, pantolon paçalarını çorapların içine sokmalarının koruyucu bir etken olacağını belirtirken, ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetleri bulunan kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmelerini önerdi. Uzmanlar ayrıca, vücuda yapışan kenenin bulunduğu yerden çıplak elle temas etmeden çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.

yeni-proje-9-004.jpg

YOZGAZ’TA VAKALAR ARTIYOR

Yozgat ili genelinde son bir haftada 255 kişinin vücuduna kene yapışırken, kene vakalarının en yoğun olduğu ilçe ise Yozgat’ın Saraykent ilçesi oldu. Saraykent ilçesinde 60, Sarıkaya ilçesinde 30, Kadışehri ilçesinde 27 ve diğer ilçeler olmak üzere 255 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat ederek, vücuduna yapışan keneyi çıkarttı. Kene yapışması nedeniyle Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 2, Yozgat Şehir Hastanesi’nde ise 1 olmak üzere 3 kişinin de tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

yeni-proje-10-004.jpg

BU BELİRTİLER VARSA ACİLEN DOKTORA BAŞVURUN

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Dilek Yılmaz, keneye karşı vatandaşları uyararak, almaları gereken tedbirler konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz, “Vatandaşlar dağa, ormana, tarlaya, bahçeye giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyinmeliler. Pantolon paçalarını çoraplarının içerisine koysunlar, kırsal alandan döndükten sonra kıyafetlerini tamamen çıkartıp vücutlarını kontrol etsinler. Özellikle kasık bölgeleri, diz arkaları, kulak arkası ve ense ve saç diplerine bakıp kene kontrolü yapsınlar. Eğer hastaya kırsalda kene temas ettiyse kendileri sağlık ocağına başvurmadan önce güvenli bir şekilde keneyi kendileri çıkarsınlar. Tabii ki bunu çıplak elle yapmayıp, eldiven, bez veya poşet ile kenenin kafa kısmına en yakın yerden tutup keneyi çıkarsınlar. Kene tuttuktan sonra kendilerini 10 gün boyunca gözlemlemeliler. Ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtilerin bir ya da birkaçı olursa o zaman hastaneye başvursunlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül bir hastalık ve bu nedenle vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını öneriyoruz” dedi.

yeni-proje-11-003.jpg

GÜMÜŞHANE RİSK ALTINDA

KKKA hastalığının kanıtlanmış bir tedavisi olmadığının altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, “Bu hastalığın kanıtlanmış bir tedavisi yok. Biz destek tedavileri yapıyoruz. En önemli yol ise korunma yöntemleri. Bölgemiz de bu noktada yoğun olduğu için vatandaşların bilinçli olması gerekiyor. Riskli bölgelerde vatandaşlarımızın pantolon paçalarını çoraplarının içine koymalılar, açık renkli giyişiler giymeleri gerekiyor keneyi fark edebilmek için. Bu riskli yerlerden ayrılma durumunda hem kendilerini hem de çocuklarını kene var mı diye kontrol etmeleri gerekiyor.

Kene ile karşılaşma durumunda ise eğer sağlık kuruluşuna başvurma zaman alacaksa bunun çıkarılması lazım. Çıplak elle dokunmamak kaydıyla, bir bez, bir eldiven, naylon bir poşetle kenenin vücuda tutunduğu en yakın yerden tutulup çıkarılması lazım. Kene çıkarıldıktan sonra da 10 gün boyunca hastalık belirtilerini takip ederek bunun gerçekleşmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Kenenin üzerinde sigara söndürmek, kolonya dökmek, deterjan dökmek, yakmak kenenin kusup taşıdığı mikrobu daha fazla boşaltmasını sağlayacağından yapılmaması gereken şeyler. Keneyi hafife almadan tedbirli olmamız gerekiyor. Gümüşhane bu hastalık için en riskli bölgelerden birisi olduğu için burada yaşayan vatandaşların ilkbahar ve yaz mevsimlerinde çok dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.