TMMOB ‘Halk sağlığını tehdit ediyor’ diyerek açıkladı: ‘Akbelen’deki maden ocağı kapatılmalı’

TMMOB ‘Halk sağlığını tehdit ediyor’ diyerek açıkladı: ‘Akbelen’deki maden ocağı kapatılmalı’

Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kömür çıkarma amacıyla gerçekleştirdiği patlatmalar sonrasında, İkizköy ve Akbelen Ormanı çevresinde yaşayan vatandaşların talebi üzerine, İkizköy Mahallesi'nde 30 gün süreyle hava kalitesi ölçümü yapıldı. Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, incelemeler sonucunda maden işletmesinin durdurulması ve maden alanlarının hızla rehabilite edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kömür çıkarma amaçlı patlatmalarının ardından, İkizköy ve Akbelen Ormanı’nda yaşayan vatandaşlar Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne hava kalitesinin ölçülmesi talebiyle başvurdu.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy ve Akbelen Ormanı bölgelerinde halk ve çevre sağlığına yönelik yaptığı incelemeleri tamamladı.

Rapora ilişkin yazılı açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilciliği, Akbelen bölgesindeki maden ocağının yerel halk sağlığını tehdit ettiği belirtilerek, bu işletmenin derhal durdurulması ve maden alanlarının rehabilite edilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Yapılan 30 günlük hava kalitesi ölçümü ortalamasının Dünya Sağlık Örgütü'nün 45 μg/m3 olan kılavuz değerinin üzerinde 110,8 μg/m3 olarak tespit edildiği belirtilen raporda, AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı için 50 μg/m3 olan sınır değerinin 27 kere aşıldığı da dikkat çekildi.

'TEDAVİSİ ZOR OLABİLECEK HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR'

Raporda, özellikle akciğer rahatsızlığı olan bireylerin, çocukların, yaşlıların ve kronik rahatsızlıkları olan bireylerin söz konusu hava kirliliğinden olumsuz etkileceği belirtildi.

Ayrıca 5 - 6 Haziran tarihlerinde yapılan hava kalitesi ölçümlerinde değerlerin 200 µg/m3 üzerinde tespit edildiği ve bu değerlerin sağlıklı bir bireyde dahi ciddi etkileri görülebileceği, tedavisi zor hastalıklara neden olabileceği ifade edildi.

4g4g44g.jpg

'YAKLAŞIK 80 HEKTAR ORMAN ÖRTÜSÜNÜN TAMAMEN YOK OLDU'

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Muğla’ya bağlı Milas’ta 1970’li yılların sonundan beri linyit ocağı işletilmekte olup, ilçede Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri yer almaktadır. Uzunca süre kamu tarafından işletilen termik santraller, 2014 yılında özelleştirilerek Limak-IC İçtaş ortaklığına (YK Enerji) devredilmiştir. Devam eden süreçte, 2020 yılında Akbelen Ormanı YK Enerji’ye devredilmiş ve 2023 yılında mevcut maden sahasının genişletilmesi için ormandaki ağaçlar kesilmiştir. Bu kesim kamuoyunda büyük yankı uyandırmış ve çevre ve ekoloji örgütleri başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve siyasi partinin tepkisine yol açmıştır. Sentinel 2 uydu verileri üzerinden yapılan NDVI analizleri ile Akbelen Ormanı’ndaki değişim incelenmiş ve yaklaşık 80 ha orman örtüsünün tamamen yok olduğu tespit edilmiştir.

'ÖLÇÜMLER, KILAVUZ DEĞERLERİNİN ÜZERİNDE'

Ulusal ve ulusalararası kabul gören mevzuat ve uygulamalarda, PM10 değerleri günlük ve/veya yıllık ortalamalara göre değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu raporda günlük PM10 ortalamaları incelenmiştir. 16/05/2024 ile 14/06/2024 tarihi aralığında yapılan 30 günlük ölçümlerde 45,6 – 206,4 μg/m3 aralığında ve ortalama 110,8 μg/m3 olarak PM10 tespit edilmiştir. Bu değer, 15 μg/m3 olan WHO ve 40 μg/m3 olan AB ve Türkiye Cumhuriyeti Mevzuatı yıllık PM10 ortalaması sınır değerlerinin oldukça üzerindedir. Ancak, ölçüm periyodu 1 yılın altında olduğu için doğrudan bu verilerin karşılaştırılması yeterli bir sonuç vermeyecektir. Günlük PM10 ortalamaları incelendiğinde, yapılan tüm ölçümler WHO’nun 45 μg/m3 olan kılavuz değerinin üzerinde çıkmıştır. Bununla beraber 30 günlük ölçüm periyodu içinde AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı için 50 μg/m3 olan sınır değeri 27 kere aşmıştır. AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı için günlük PM10 değeri yıl içinde en fazla 35 kere aşılabilirken, ölçüm noktasında ölçüm periyodunun yüzde 90’ında aşılmıştır.

'MADEN ALANLARI EN KISA SÜREDE REHABİLİTE EDİLMELİ'

Ölçüm sonuçlarından 30 günlük değerlerin ortalaması 110,8 μg/m3 olarak PM10 tespit edilmiş. Ölçüm sonuçlarına göre insanlarda oluşturabileceği olası etkiler özellikle kırılgan gurupların(akciğer rahatsızlığı olan bireyler, çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlıkları olan bireyler vb.) sağlıkları üzerinde olumsuz etkileri görülür. 05/06/2024-06/06/2024 tarihlerinde ölçülen değerlerin 200 µg/m3 üzerinde tespit edilmesi ile hava kalitesi indeksi, AQI, sağlık açısından alarm işaretini gösterir. Yani sağlıklı bir bireyde dahi ciddi sağlık etkileri görülebileceğinden, insanlar açısından tedavisi zor olabilecek hastalıklara neden olabilecektir. Son olarak; küresel ısınma ve iklim değişikliği gerçeği de göz önüne alındığında, yerel halk sağlığını da tehdit eden bu işletmenin durdurulması ve maden alanların en kısa sürede rehabilite edilmesi gerekmektedir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN