TKDF Ev İçi Acil Yardım Hattı, Aralık 2024'te 96 bin çağrı aldı. Şiddet vakalarının yüzde 97'si kadınlardan gelirken, en çok eş şiddeti ihbar edildi. Duygusal şiddet, yüzde 39,36 oranıyla ilk sırada yer aldı. Şiddete uğrayan kadınların en çok başvurduğu şehir İstanbul oldu.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Ev İçi Acil Yardım Hattı Aralık 2024 Veri ve Analiz Raporu’nu yayımladı. Raporda, şiddetin türleri, mağdurların demografik yapısı ve başvuruların detayları analiz edildi.
İşte raporun çarpıcı verileri:
ŞİDDET İHBARLARINDA ARTIŞ
2024 yılı Aralık ayında Ev İçi Acil Yardım Hattı’na Türkiye’den ve 30 farklı ülkeden toplam 96 bin 252 çağrı yapıldı. Bu çağrıların 46 bin 662’si ev içi şiddet, 3 bin 717’si ise acil vaka ihbarıydı. Şiddete uğradığı belirtilenlerin yüzde 97’si kadınlardan oluştu. Gelen çağrıların yüzde 42’sinde saldırganın eş, yüzde 7,4’ünde eski eş olduğu belirtildi.
DUYGUSAL ŞİDDET İLK SIRADA
Rapora göre, en sık bildirilen şiddet türü yüzde 39,36 ile duygusal şiddet oldu. Fiziksel şiddet yüzde 36,17, sosyal şiddet ise yüzde 18,39 oranında ihbar edildi. Şiddet mağdurlarının yaş aralığının 3 ila 65 arasında değiştiği, ancak bazı durumlarda mağdurun yaşı ihbarcılar tarafından belirtilmediği ifade edildi.
EN ÇOK ÇAĞRI İSTANBUL’DAN
Aramalarda en çok ihbar İstanbul’dan yapılırken, Ankara, İzmir, Aydın ve deprem bölgesi şehirlerinden Adana, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illerden de çağrılar geldi. Bu illerden gelen başvuruların çoğunlukla eş ve aile bireylerinden kaynaklanan şiddeti içerdiği kaydedildi.
SALDIRGANLARIN PROFİLİ
Raporda, kadınların en çok yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğradığına dikkat çekildi. Eşler, yüzde 42,6 ile en geniş saldırgan grubunu oluştururken, eski eşler yüzde 7,4 ile ikinci sırada yer aldı. Erkek arkadaş, baba, ağabey gibi aile bireyleri ve yakın çevreden tanıdıklar da şiddet uygulayanlar arasında yer aldı.
YÖNLENDİRME VE MÜDAHALE
Aralık ayında 17 kadın sığınak talebinde bulunurken, 50 çağrı hukuki bilgilendirme aldı. 29 kişi karakola, 19 kişi ise barolara yönlendirildi. Ayrıca acil müdahale gerektiren bir vaka kaydedildi. Kadınların çoğunun maruz kaldıkları şiddetle ilgili adli yardım talebinde bulunduğu belirtildi.
KADINLARIN KORUNMASI İÇİN ÖNERİLER
Raporda, kadına yönelik şiddetin en güvenli alan olması gereken evde gerçekleştiği ve en çok eşler tarafından uygulandığı vurgulandı. TKDF, kadına karşı şiddeti önlemek ve mağdurları korumak için hukuki destek, barınma imkanı ve acil müdahale mekanizmalarının artırılmasını önerdi. Ayrıca, toplumda farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekildi.
Bu çarpıcı rapor, Türkiye’de kadınların karşılaştığı şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.