Tiftik keçisi desteği başvurusu nasıl yapılır?

Tiftik keçisi desteği başvurusu nasıl yapılır?

Her başvuru sürecinde olduğu gibi bu resmi süreçte de ilk şart maddi gelirinizin, verilmesi planlanan hizmete gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığının tespit edilebilmesi hususudur.

Eğer maddi durumunuz, sahip olmanız gereken evraklar, halihazırda yaptığınız işlerden ne ölçüde vergi mükellefi olduğunuz gibi konular burs almayı planlayan öğrenci misalindeki gibi ailesinde çalışan kişinin aldığı maaşın bir nevi kanıtlayıcısı olan maaş bordrosunu gösterme zorunluluğundakine benzer olarak belirli ve şeffaf ise herhangi bir yasal süreç sırasında problem yaşamazsınız.

TİFTİK NEDİR?

Tiftik keçisinden elde edilmiş olan kabarık ve beyaz yüne verilen ad.

BAŞVURU ŞARTLARI VE TÜRKVET

Belli başlı maddi gereksinimlerin yerine getirilmesi haricinde uygulanması gereken birtakım prosedürler de mevcuttur. Elde edilen tiftiğin ticari unsura dönüşmesi halinde tiftik sahibinin bazı serbestlikleri kısıtlanır.

  • Destekten yararlanmak üzere başvuruda bulunan işletme sahibi kimsenin işletmesi ve kırkılmayla elde edilen tiftiğin elde edildiği hayvanlar TÜRKVET’e kayıtlanmalıdır.
  • Üretilen tiftik, tiftik sahibinin istediği kişiye istediği şekilde satması üzerinden gerçekleşemez. Satım işlemleri sürecinde mutlaka tiftikbirlik gibi çeşitli damızlık keçi ve koyun besicilerinin kooperatiflerinin dahli gerekir. Satım işlemi bu kurumlara yapılır.
  • Satıcının bir satış evrakına ihtiyacı vardır. Bu satış belgesi olmadan tiftik ile alakalı ticari bir faaliyette bulunmak yasal suç kabul edilir.
  • Edinilmesi gereken bu satış evrakında bulunması gerekli; üretici ad ve soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, damızlık hayvandan elde edilecek tiftiğin sayısal miktarı, tiftik türüne nispeten yapılmış bir satış fiyatı ayrıca tiftiğin satılacağı satış tarihi yer almalıdır.
  • Tiftik sahibinin işletme onay evrakı ve dilekçesi bulunmalıdır.

Tüm bu prosedürler de yerine getirildiğinde sürecin sıhhatle ilerlemesi için gerekli pek az şey kalıyor aslında. Tiftik sahibinin ürünün doğru biçimde kategorize edilmesi açısından faydalı olan bu uygulamalar girişimci kimse tarafından yapıldığında yalnıza süreci uygun zamana denk getirmek kalıyor.

BAŞVURU TARİHİ

Ticaret eyleminde bulunmayı meşru kılmak adına edinilen tüm evraklar ve atlatılan tüm resmi adımlardan sonra İşletme sahibinin başvuru tarihine dikkat kesilmesi gerekiyor. Tiftik üretimi için destek talep eden girişimcilere devlet nezdinden aktarılması planlanan bu hizmet, ilgili bakanlığın açıklaması ile belirleniyor. Tiftik girişimcilerinin bu tarihin resmi açıklamasına hassasiyetle yaklaşmasında fayda var zira destek tarihi bakanlık tarafından yıldan yıla değiştirilebilir.

BAŞVURU KONUMU

Başvuru tarihi hususunda olduğu gibi başvuru konumu hususunda da resmi açıklama oldukça mühim. Tiftik sahipleri daha önce anlaşmış oldukları kooperatiflerden gelecek olan haber ile bu kooperatiflerin satışın nihayete ermesi için belirleyeceği alım yerleşkelerini süreç tamamlanmadan öğreneceklerdir.

DESTEK MİKTARI

Türlere göre satış fiyatının değiştiğini söylediğimiz tiftik türlerinin kilogram başına fiyatları şu şekilde; anamal tiftiğine 28 TL, tali tiftiğine 20 TL, oğlak tiftiğine 30 TL ücretlendirme kararlaştırılmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN