The Economist Türkiye’de gelir adaletsizliğini yazdı: Zengin servetine servet katarken, yoksul daha da yoksullaştı

The Economist Türkiye’de gelir adaletsizliğini yazdı: Zengin servetine servet katarken, yoksul daha da yoksullaştı

The Economist dergisi Türkiye’deki gelir eşitsizliğine ilişkin yayınladığı yazıda uçurumun derinleştiğine dikkat çekti. Yazıda bir yanda lüks tüketimin patladığına dikkat çekilirken, diğer yanda da enflasyon nedeniyle düşük ve orta gelirli sınıfın satın alma gücünün eridiği belirtildi. Yazıda sıradan vatandaşın gelirinin sadece kağıt üstünde arttığı vurgulandı.

Türkiye, Avrupa’da servet dağılımında görülen adaletsizliğinin en yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor. Türkiye’de en zengin yüzde 1’lik kesim ülkedeki servetin yüzde 40’ını alıyor. Türkiye’de gelir adaletsizliği zirveye çıkarken, yüksek enflasyon ortamında zengin servetine servet kattı, yoksul daha da yoksullaştı İngiltere merkezli haftalık The Economist dergisi yeni sayısında Türkiye’deki gelir eşitsizliğine ilişkin yayınladığı yazıda uçurumun derinleştiğine dikkat çekti.

“Türkiye'nin Varlık Fiyatları Patlaması: Kimi İçin İyi, Kimi İçin Kötü” başlıklı yazıda Türkiye'nin lüks tüketim patlaması, varlık artışı ve enflasyon etkileri detaylıca ele alınarak, zenginler ve sıradan vatandaşlar arasındaki ekonomik uçurum incelendi. Enflasyon ve yüksek faiz oranlarının getirdiği zorlukların ele alındığı yazıda düşük gelirli ve orta sınıf bireyler üzerinde oluşan büyük baskıya değinilerek “İstanbul'un İstinye Park alışveriş merkezinde lüks tüketimin artışı gözle görülür bir şekilde belirginleşmiş durumda. Michelin yıldızlı restoranların aylar öncesinden dolmuş olması ve yat marinalarının tıklım tıklım olması, Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da lüks tüketiminde olağanüstü bir artış yaşandığını gösteriyor. Zenginler daha da zenginleşiyor: Türkiye’de ultra yüksek net değere sahip bireylerin (30 milyon dolar veya daha fazla varlığı olanlar) sayısı 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 arttı” denildi. Yazıda bir yanda lüks tüketimin patladığına dikkat çekilirken, diğer yanda da enflasyon nedeniyle düşük ve orta gelirli sınıfın satın alma gücünün eridiği belirtildi. Yazıda sıradan vatandaşın gelirinin sadece kağıt üstünde arttığı vurgulandı.

TL’DEKİ DEĞER KAYBI GAYRİMENKULE FİYAT ARTIŞI OLARAK YANSIYOR

The Economist dergisindeki yazıda sıradan bir Türk’ün daha zenginleşip zenginleşmediği sorulduğunda, yanıtın genellikle olumsuz olduğu belirtildi. UBS Bankası’nın Türkiye’ye ilişkin raporuna değinilen yazıda Türkiye’de bir yetişkinin ortalama varlığının (mali ve mülk varlıklar eksi borçlar) 2022 ile 2023 arasında lira cinsinden yüzde 158 oranında arttığı ifade edildi. Bu oranın, diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek olduğu belirtilen yazıda, Türkiye'nin enflasyon oranının temmuz ayında yüzde 61,8 olarak belirlendiği aktarıldı. Türk lirasının dolar karşısında yüzde 19 değer kaybettiğine dikkat çekilerek ve bunun sonuçlarının gayrimenkul fiyatlarının dolar bazında hızla artışı olduğu ifade edildi. Yazıda “Türkler, tasarruflarını değerini koruyacak varlıklara yatırma çabası içinde. Ayrıca, kredi erişimi olanlar negatif reel faiz oranlarıyla daha zenginleşme fırsatı bulabiliyorlar” ifadelerine yer verildi.

SIRADAN VATANDAŞIN GELİRİ KAĞIT ÜZERİNDE ARTIYOR

Yazıda düşük ve orta gelirli grubun durumunun çok olumsuz olduğu vurgulanarak sahip oldukları zenginliğin sadece kağıt üzerinde arttığına dikkat çekildi. Vatandaşın satın alma gücünün eridiği ve nominal ortalama ücretlerin 2022 ile 2023 arasında düştüğü ifade edildi. Türkiye'nin yeni maliye ekibi, Mehmet Şimşek’in liderliğinde enflasyonu kontrol altına almak amacıyla geleneksel politikaları geri getirmeye çabaladığı belirtildi. Merkez bankası faiz oranını yüzde 50 seviyesinde tuttuğunu ve kredi limitlerini düşürdüğü anımsatılan yazıda ayrıca, asgari ücret artışlarının sona erdiği ve kiraların enflasyonla birlikte artış gösterdiği belirtildi.

YENİ SÜPER ZENGİNLERE HİZMET EDEN İÇ VARLIK YÖNETİM SEKTÖRÜ ORTAYA ÇIKTI

Yazıda ekonomist Murat Üçer’in, “Finansal riskten korunabilenler daha zenginleşiyor, korunamayanlar ise daha da yoksullaşıyor,” değerlendirmesine yer verildi. İstanbul ve Bodrum gibi popüler bölgelerde yeni paraların harcandığı ve Türkiye’nin yeni süper zenginlerine hizmet eden bir iç varlık yönetimi sektörünün de ortaya çıktığı belirtildi. Bu sektörün, Türk varlıklarının yönetim altındaki değerinin bu yıl sonunda 123 milyar doları bulması bekleniyor. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’i aile mülkiyetinde, ancak varlıkların dikkatle korunmazsa nesiller arasında kaybolabileceği yazıda vurgulanan diğer önemli bir nokta oldu. Özge Doğan, Karman Beyond’un kurucusu olarak, “En büyük aileler zaten iyi korunuyor, ama şimdi başka aileler de var,” şeklinde bir değerlendirmede bulunuyor. Anlayışın geliştiğini belirten Doğan, ailesinin Londra’da mülk satın aldığını da ifade ediyor. Yazıda, merkez bankasının yıllık enflasyonu 2024 sonunda yüzde 38’e düşürmeyi beklediği ve bunun sıradan Türkler için iyi bir haber olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN