Türkiye Gazeteciler Sendikası, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada; düşük ücret politikaları ve basın özgürlüğüne yönelik saldırılara dikkat çekildi. Öte yandan açıklamada; zaman içinde gazetecilerin maruz bırakıldığı saldırılar, özlük haklarında yaşanan erozyon nedeniyle 10 Ocak'ın kutlama olmaktan çıktığı ve mücadele gününe dönüştüğü belirtildi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yayımladı.
TGS’nin açıklaması şöyle:
“Bugün, Türkiye gazetecilik tarihi açısından gurur dolu bir gün. Gazeteciler, 1961 yılında bugün, kazanılmış haklarına göz diken patronları birlik ve mücadele ile terbiye etti. Bu zaferin ardından da 10 Ocak uzun yıllar ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlandı. Zaman içinde gazetecilerin maruz bırakıldığı saldırılar, özlük haklarında yaşanan erozyon nedeniyle bir kutlama olmaktan çıktı ve mücadele gününe dönüştü.
İŞSİZLİK VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA
Darbeler ve antidemokratik siyasi hesaplarla geçen süreçte editoryal bağımsızlığa dönük saldırılar artarak devam etti. Ekonomik ve sosyal haklar, neoliberal iktisat uygulamalarının gölgesinde günden güne eridi. Kolektif mücadele ve sendikal örgütlenme, bireycilik tuzağında zayıflatıldı. İşsizlik ve güvencesiz çalışma gazetecilerin en önemli sorunlarının başında gelir oldu. Resmi verilere göre gazetecilik mezunları, sosyal hizmetler ve sanat mezunlarının ardından en yüksek işsizlik yaşayan üçüncü kesim olmayı sürdürüyor.
DÜŞÜK ÜCRET POLİTİKALARI, İTİBARSIZLAŞMA...
Daralan medya sektöründe kayıt dışı çalışma hızla arttı. Düşük ücret politikaları, itibarsızlaştırma ve basın özgürlüğüne yönelik saldırılar, gazeteciliğin yapılması zor meslekler arasında hızla yükselmesine neden oldu. Meslektaşlarımızın hemen her gün soruşturma, gözaltı, ifade verme ve tutuklanma tehdidi yaşadığı günlerden geçiyoruz.
BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA MESAJI
10 Ocak’ı bizler açısından özel bir gün yapan, 1961’de sendika öncülüğünde yürütülen mücadeleydi. Bu mücadele, bugünün sorunları için de bir yanıt barındırıyor: Birlik, mücadele ve dayanışma. Geçen sene 15 farklı iş yerinde yetkili olmanın ve toplu iş sözleşmesi imzalamanın verdiği güvenle ‘İnadına gazetecilik, inadına sendika’ sözleriyle açıklamamızı bitirmiştik. Bu sene ise yetkili ve toplu iş sözleşmeli iş yerleri sayısının 18’e çıktığını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Yetkiyi aldığımız ve müzakerelerin sürdüğü iki iş yeri, grevin sürdüğü bir iş yeri ve yetkimize itiraz edilen ve yargı sürecinin devam ettiği üç iş yeri ile binlerce TGS üyesi, 10 Ocakların yeniden kutlanmaya başlaması için yürünecek yolu bizlere müjdeliyor.
'BİRLEŞEN KALEMLER ASLA YENİLMEZ'
Meslek etiğine sahip çıkan, ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirmek isteyen, anayasal hakkını kullanarak sendikalaşan Sputnik çalışanlarının sektördeki binlerce gazeteciye verdiği moralin büyümesini önemsiyoruz. Bunun için iş yerlerinde adil çalışma şartları ve ülkede demokrasi için mücadele eden tüm meslektaşlarımızı bir kez daha sendikaları TGS’de örgütlenmeye ve ‘Birlikte Güçlüyüz’ demeye davet ediyoruz. Birleşen kalemler asla yenilmez''.