Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu, 28. Dönemin ilk 7 ayında 4 bin 817 başvuru aldı. Başvurular arasında emekliliğini soran da var, takımının stadyum zeminini şikayet eden de...
TBMM Komisyonu 4 bin 817 başvuru aldı. Başvuruların ilk sırasında yaklaşık 1800 dilekçeyle "çevre yönetimi" yer aldı.
İkinci sırada, 780 başvuruyla "çalışma hayatı ve emeklilik" üçüncü sırada 575 başvuruyla "adalet hizmetleri" bulunuyor.
EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN İLLER
Dilekçe Komisyonu'na en çok başvuru İstanbul'dan yapıldı. İstanbul'u 482 dilekçeyle Ankara, 264 dilekçeyle İzmir takip etti.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana vekili Sunay Karamık, komisyonun tarihçesi, yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verdi.
Karamık, Dilekçe Komisyonu'nun Osmanlı Döneminden beri faaliyet gösterdiğini, 140 yıllık bir arşivi olduğunu söyledi.
Karamık, komisyonun, TBMM'ye bireysel başvuru yapılabilen üç komisyondan biri olduğunu belirterek, özellikle gençlerin ve kadınların bu demokratik hakkı kullanmalarını önerdi.
Karamık, "Burası demokrasinin gerçekleştiği bir ortam. Vatandaş fikrini, önerisini, şikayetini, isteklerini dilekçe yoluyla bildirerek aslında ülke yönetimine katılmış oluyor." dedi.
Karamık, komisyona gelen başvurular arasında ilginç ve gülümseten örnekler de olduğunu söyledi.
Karamık, "Bir taraftar takımının maç oynadığı stadyumun zemininden şikayet ediyordu. Bir vatandaş kaybolan kedisinin MOBESE kayıtlarından aranmasını istiyor. Banyosunun tavanının aktığından şikayet eden bir dilekçe sahibi de komşusunu mahkemeye verdiğini ama mahkemenin çok uzadığını, bunun hızlandırmamızı talep ediyor." ifadelerini kullandı.
'MUHABBET KUŞLARININ KAFES SAYISININ ARTIRILMASINI İSTEYEN DE VAR'
Karamık, komisyona gelen diğer başvurular arasında, üniversite mezunlarının sadece mezun oldukları bölümlerde istihdam edilmesinin zorunlu olması, İstanbul'da simit satışı yapılan tezgahların hijyenik olmadığı için denetimlerin arttırılması, camilerden günün her saatinde istifade edilmesi için her gün bir caminin nöbetçi olarak açık tutulması, cezaevinde muhabbet kuşları ve kafes sayısının arttırılması gibi taleplerin de bulunduğunu söyledi.
Karamık, komisyonun, gelen başvuruları dikkatle incelediğini ve gerekli durumlarda ilgili kurumlara rapor sunduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızın talep ve sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.