TBB'den TBMM'ye Can Atalay başvurusu

TBB'den TBMM'ye Can Atalay başvurusu

TBB, Anayasa Mahkemesi’nin "Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna" dair kararının uygulanması için TBMM Başkanlığı’na başvurdu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğuna dair verdiği kararı uygulamaya geçirmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na resmi bir başvuruda bulundu. TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin kararının derhal Meclis Genel Kurulu'na bildirilmesi ve bu doğrultuda gerekli adımların atılması talep edildi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI: YOK HÜKMÜNDE

Anayasa Mahkemesi, 1 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kararında, Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin işlemin “yok hükmünde” olduğuna hükmetmişti. AYM’nin kararında, bu durumun Meclis Genel Kurulu'na bildirilmesi gerektiği belirtilmiş, Atalay’ın milletvekilliğine bağlanan tüm sonuçların gerçekleşmesi gerektiği vurgulanmıştı.

TBB’NİN TALEBİ: ANAYASA’NIN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMELİ

TBB’nin başvurusunda, Anayasa Mahkemesi’nin kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunarak, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin önceki işlemin iptal edilmesi talep edildi. TBB, bir milletvekilinin tutuklu bulunmasının anayasal olarak mümkün olmadığını belirterek, bu durumun sona erdirilmesi için TBMM Başkanlığı’nın gerekli girişimlerde bulunması ve süreci yakından takip etmesi gerektiğini hatırlattı. Başvuruda, bu sorumluluğun anayasal bir yükümlülük olduğu vurgulandı.

TBMM 16 AĞUSTOS’TA TOPLANIYOR

TBMM, milletvekilliği düşürülen Can Atalay için 16 Ağustos Cuma günü saat 15.00’te özel bir oturumla toplanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN