Siirt’te ‘Sinceri’ hasadı başladı! Kavurucu sıcakta tek tek elle toplanıyor! Verimi 15 Eylül’den sonra alınıyor!

Siirt’te ‘Sinceri’ hasadı başladı! Kavurucu sıcakta tek tek elle toplanıyor! Verimi 15 Eylül’den sonra alınıyor!

Siirt'in bereketli topraklarında yetişen sincer ve tayfide hasat dönemi geldi çattı. Yaz aylarının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor pestil, pekmez, sucuk yapımında bol miktarda kullanılıyor. İnsan sağlığının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor hasadı yüz güldürüyor.

Siirt'in merkezi ilçelerinde bağ ve bahçelerde hummalı bir çalışma başladı. Bağ ve bahçelerde üzüm hasadı yapan işçiler toplanan ürünleri işlemek için farklı yollar deniyor. Siirt'te yetişen sinceri ve tayfi üzümleri çoğunlukla meyve olarak tüketilmektedir. İlde sıcaklıkların artması ile birlikte olgunlaşması beklenen üzümlerden pekmez, pestil ve sucuk yapılması da bekleniyor.

MEYVE OLARAK TÜKETİLİYOR

Üzüm ağaçlarında verimin bu yıl oldukça yüksek olduğunu belirten çiftçi Levent Başaran, üzüm hasadının başladığını söyleyerek şu anda toplanan üzümün sadece meyve olarak tüketildiğini vurguladı. Bu dönemde üzümlerin biraz ekşi olduğunu ifade eden Başaran, 15 gün sonra toplanacak hasat ile birlikte ürünlerin pekmez, sucuk ve pestil yapımında kullanılacağını aktardı.

Siirt'te üzüm hasadı başladı İhlas Haber Ajansı

O dönemde verimin daha çok arttığını ifade eden Başaran, Eylül'ün 15'inden sonra toplanan ürünlerin pekmez oranının daha yüksek olduğunu vurguladı. Başaran, şu an toplanan ürünlerin sadece yemek için kullanıldığını daha sonra toplananların ise pekmez ve cevizli sucuk yapımında kullanılacağını aktardı. Başaran, “Çekirdeksiz üzümü kuru üzüm yapıyoruz. Bir de ekstra fazla kaldığı zaman pekmeze ayırıyoruz. Tayfi üzümünü ise genelde yemeklik olarak tüketiyoruz'' dedi.

Siirt sinceri ve tayfi üzümlerinde hasat vakti - Mücadele Gazetesi

ÜZÜMÜN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerisinde özellikle resveratrol ve flavonoid gibi güçlü antioksidanlar içeren üzüm yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Üzüm içerisindeki antioksidanlar ve potasyum kalp sağlığını desteklerken damarların sağlıklı kalmasına destek olup kalp hastalıklarına karşı koruyucu Kalkan görevi görmektedir.
  • Doğada bulunan en güçlü lif kaynaklarından biri olarak görülen üzüm sindirim sisteminin düzenli çalışmasını desteklerken bağırta bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine destek oluyor.
  • Üzüm içerisindeki lif oranı ile birlikte kabızlığında önüne geçmektedir.
  • C vitamini kaynağı olarak görülen üzüm bağışıklık sistemini güçlendirirken hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  • Üzüm içerisinde yer alan A vitamini ve antioksidanlar göz sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Doğal şeker ve karbonhidrat içeren üzüm hızlı enerji sağlayarak yorgunluk hissini gidermeye yardımcı olur.
  • İçerisinde bulunan yüksek su oranı dehidrasyon seviyesini korumaya yardımcı olmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN