Sıcaktan strese giriyor hemen toplanması gerekiyor! Köylülerin zorlu mesaisi: Kilosuna 85 TL fiyat biçiliyor

Sıcaktan strese giriyor hemen toplanması gerekiyor! Köylülerin zorlu mesaisi: Kilosuna 85 TL fiyat biçiliyor

Sadece Edirne’de yetişen o ürünün hasadında köylülerin zorlu mesaisi başladı. Aşırı sıcaklardan dolayı hemen toplanması gereken ürünün yemeklere lezzet katmasına için kilosuna 85 TL fiyat biçiliyor…

Edirne'nin ünlü tava ciğerinin vazgeçilmezi olan ve sadece Karaağaç Mahallesi'nde yetişen Karaağaç acı biberi hasadı, bu yıl kavurucu sıcakların etkisiyle yaklaşık bir ay geç başladı. Hasat sürecinde yaşanan zorluklar ve sıcakların biber üzerindeki etkileri, hem üreticilerin hem de işçilerin yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi.

SICAKLAR BİBERLERİ DE OLUMSUZ ETKİLEDİ

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya, bu yılki aşırı sıcakların Karaağaç acı biberini olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Kaya, "Sıcaklar aşırı olduğu için biber çiçekleri döllenme yapamadı. Bu durum, ürünün geç çiçek tutmasına neden oldu" dedi. Sıcakların etkisiyle biberde yaşanan bu stres, hasat sürecinin gecikmesine yol açtı.

edirnede-karaagac-aci-biberi-hasadi-2.jpg

HASAT MESAİSİ BAŞLADI

Karaağaç Mahallesi'nde, tava ciğerin yanına ana garnitür olarak sunulan acı biber için hasat mesaisi başlamış durumda. Yöreye özgü Karaağaç acı biberi, hasat edildikten sonra iplere dizilip gölgede kurutulacak. Üretici Tunahan Ule, hasadın bu yıl keyifli geçtiğini belirtti ancak sıcakların ürün üzerinde yarattığı stresten dolayı hasat sürecinin bir ay kadar geciktiğini ifade etti.

edirnede-karaagac-aci-biberi-hasadi-3.jpg

YAŞ BİBER 85 TL’YE SATIŞTA

Tunahan Ule, bu yıl yaklaşık 200 ton biber verimi beklediklerini belirtti. Biberin tarladan toplanmasının ardından imece usulüyle iplere dizilerek gölgede kurutulacağını söyledi. Ule, “Biberimiz sadece Karaağaç Mahallesi'nde ve sınır bölgesinde yetişiyor. En büyük özelliği ince kabuklu olmasıdır. Şu anda 95 dönüm ekili alanımız var ve 45 kişilik ekiple hasat yapıyoruz. Yaş biberin fiyatı 85 TL, kuru biberin fiyatı ise henüz belirlenmedi” dedi.

edirnede-karaagac-aci-biberi-hasadi-1.jpg

İŞÇİLERİN ZORLU HASADI

Hasat yapılan tarlada işçilere Edirne'nin meşhur deva-i misk helvası ikram edildi. Şekerlemeci Arif Meriç, biberin bin bir uğraşla toplandığını belirterek, "Burada aslında büyük bir emek var. Edirne'nin meşhur Karaağaç biberi, dünyanın hiçbir yerinde yetişmeyen bir üründür. İşçilerimize her sabah Edirne'nin helvasını ikram ediyoruz" dedi.

İşçilerden Serpil Örs, sıcak altında hasadın zorlu olduğunu ancak alıştıklarını ifade etti. Örs, "Bu sıcakta çalışmak zor ama alıştık. Hem eğleniyoruz hem de hasat yapıyoruz. Günlük 700 TL yevmiye alıyoruz ve sabah 08.00’den akşam 18.30’a kadar çalışıyoruz" dedi.

Edirne'de Karaağaç acı biberi hasadı bu yıl kavurucu sıcakların etkisiyle zorluklar yaşasa da, bölge üreticileri ve işçileri bu süreci en iyi şekilde yönetmeye çalışıyor. Sıcakların olumsuz etkileri, biber üretimini ve hasadını etkileyerek bu özel ürünün süreçlerini belirliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN