Sıcak havada başınız ağrıyorsa dikkat! Sakın önemsiz deyip geçmeyin: Komaya kadar götürüyor

Sıcak havada başınız ağrıyorsa dikkat! Sakın önemsiz deyip geçmeyin: Komaya kadar götürüyor

Sıcak havada başınız ağrıyorsa dikkat! Önemsiz sanıp geçmeyin! Komaya kadar götürüyor! Uzmanlar uyarıyor...

Sıcak hava dalgaları, insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabilir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları bulunan bireyler bu risk grubunun içinde yer alırken, sağlıklı bireylerin de aşırı sıcaklardan korunmaları gerekiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü uzmanları, sıcak havalarda alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

SICAK HAVALAR CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA AÇIYOR

Güneş çarpması ile sıcak çarpması arasındaki fark nedir? - Nokta Gazetesi

Küresel ısınma nedeniyle aşırı sıcaklar, ülkemizde de sağlık sorunlarını tetikliyor. Özellikle sıcak çarpması, yüksek ateş, terleme eksikliği ve sinir sistemi bozuklukları gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kusma ve bulantı gibi erken belirtilerle karşılaşılabilirken, bilincin kaybolması ve koordinasyon bozukluğu gibi ileri belirtiler sağlık sorununun ciddiyetini artırır. Bu durumda acilen bir sağlık merkezine başvurulması önemlidir.

11:00-16:00 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN

Sıcak çarpmasının 8 önemli belirtisi

Çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalıkları bulunan bireylerin sıcaklığın zirveye ulaştığı 11:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmaması önerilmektedir. Kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını sıcak havalara göre düzenlemesi ve tansiyonlarını sık sık ölçtürmesi önemlidir. Migren hastalarının serin ve klimatik ortamlarda bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat edilerek ishal ve bağırsak enfeksiyonlarından korunmak gerekmektedir. Güneş ışınlarının deri kanserine neden olabileceği unutulmamalıdır; bu nedenle, şapka ve gözlük gibi koruyucu aksesuarlar kullanılmalı, güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Aşırı sıcaklarda, kol ve bacaklarda tuz kaybı ile sıcak krampları görülebilir; bu durumda tuz içeren sıvılar tüketilmeli ve kramplı kaslara masaj yapılmamalıdır.

AŞIRI EGZERSİZDEN KAÇININ VE SIVI KAYBINA DİKKAT EDİN

Güneş çarpması nedir? Güneş çarpması belirtileri nelerdir?

Sıcak havalarda ağır egzersizlerden kaçınılmalı, açık havada çalışırken sık sık sıvı ve mineral alınmalıdır. 5 dakikalık duş, sıcak havada ferahlama sağlar. Bol su ve sulu gıdalar tüketilmelidir. Sindirimi kolay ve hafif besinler tercih edilmeli, günlük su tüketimi en az 2-2.5 litre olmalıdır. Susamadan su içilmesi gerektiği belirtiliyor; çünkü susamak vücudun su ihtiyacını yeterince iyi göstermez. Tuz kısıtlaması olan bireyler ise sıvı ve tuz kaybına dikkat etmelidir. Alkollü içeceklerden kaçınılmalı ve hafif, yağsız yiyecekler tercih edilmelidir. Çocuklar ve evcil hayvanlar ise aşırı sıcaklarda asla park edilmiş araçlarda bırakılmamalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN