SGK'ya prim borçlanması yapacak kişiler için açıklama Özgür Erdursun'dan geldi. Borçlanma yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar paylaşılırken uzman isim o tarihi İşaret etti. Bu tarihten önce giden daha az ödeme yapacak. İşte tüm detaylar…
Prim gün sayısı eksik olan kişiler askerlik, doğum, yurtdışı borçlanması, halk eğitimde Usta öğreticilikte geçen eksik günlerin borçlanması, Ücretsiz izin sürelerinin borçlanılması doktor ve tıpta uzmanlık süreçleri için SGK'ya prim borçlanması yapabilmektedir. Borçlanma tutarları asgari ücretin brüt tutarı doğrultusunda belirlenmektedir. Borçlanmalar asgari ücretin %32'si kadar olurken yurt dışı borçlanması ise %45 olarak belirtiliyor. SGK'ya prim borçlanmasını bulunacak kişiler için kritik açıklama Özgür Erdursun’dan geldi. İşte tüm detaylar…
PRİM BORÇLANMASI YAPACAKLAR DİKKAT!
31/12/2024 tarihine kadar SGK'ya prim borçlanmasında bulunacak kişiler için mevcut asgari ücret üzerinden borçlanma yapılacaktır. 01.01.2025 sonrasında SGK prim borçlanması yapacak kişiler asgari ücrete yapılacak zam oranında borçlanma yapacaktır. Asgari ücrete %25-30 arasında bir zam yapılması beklenirken yapılacak zamlardan etkilenmek istemeyen kişilerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar borçlanma yapması gerektiği belirtildi. Borç tutarını tebliğ edilmesi ile birlikte yurt dışı borçlanmaları 90 gün diğer borçlanmalar ise 30 gün içerisinde zamsız olarak ödenebilmektedir.
Asgari ücret ve 7,5 katına kadar istediğiniz tutarda borçlanma yapabilirsiniz. Emeklilikte son 2520 gün kriterine de dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra dava açarak Bağkur'dan da kurtulma hakkına da sahipsiniz.
PRİM GÜN SAYISINA DİKKAT EDİN
Emekli olacak kişilerin çalışma statüsünün SSK/Bağ-Kur/Emekli Sandığı/ Banka Sandığına göre belirlenen prim gün sayılarını tamamlaması gerekmektedir. 08.09.199 tarihine kadar yaş şartı olmaksızın SSK ve banka sandıklarına kadın ve erkeklerin ilk İşe başlama tarihi doğrultusunda 5.000 gün ile 5975 gün arasında kademeli olarak belirlenen prim gün sayısının tamamlanması gerekmektedir.
Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise kadınların 7200, erkeklerin 9000 prim gün sayısını tamamlaması gerekiyor. Birden fazla Sosyal Güvenlik statüsüne tabi primleri olan kişilerin emeklilikte hangi statüden emekli olacakları son ödenen 2520 güne göre belirlenmektedir.
Uygulama 01.10.2008 tarihinde kaldırılırken 01.10.2008'e kadar Sosyal Güvenlik sistemine giren kişilerin emeklilikte son 2520 gün kuralına dikkat etmesi gerekiyor. Tek bir statüde çalışanların emekli olacağı statü bellidir, ancak Son 2520 gün içinde birden fazla statüde prim ödenmiş ise hangisi fazla ise o statünün şartlarını tamamlayıp emekli olmanız gerekir. Belirlenen statü emeklilikte mağduriyet yaratmaktadır.
Örneğin; 5600 günle SSK’dan emeklilik hakkı kazanan bir kişinin 4339 günü SSK ve son 2520 gün içinde 1261 günden daha fazla Bağ- Kur günü varsa bu kişi SSK’dan emeklilik hakkını kaybeder, Bağ- Kur statüsüne geçer, Bağ-Kur’dan da emekli olabilmesi için kadınsa 7200, erkekse 9000 günü tamamlaması gerekir. Ya da tekrar SSK statüsüne geçmesi için ayrıca 1261 gün daha SSK’lı çalışması gerekir.
EMEKLİLİK SÜRESİNİ UZATIYOR
Doğru kuralları bilmeyen kişilerin emeklilik süreci uzarken bu durum yargıya da taşındı. Yalnızca SSK günleri ile emekliliğini hak edenler fakat 2520 gün içinde 1261 günden fazla Bağ-Kur günü olanlar dava açarak SSK'dan emekli olabilmektedir.
Yargıtay sigortalı istemediği sürece hizmetlerin birleştirilemeyeceği kararını işaret ederken Yargıtay 10.Hukuk Dairesi, Karar No: 2021/5424 SSK’lı ve Bağ-Kur’lu çalışması bulunan kişinin sadece SSK prim günleri ile emeklilik hakkını elde etmesi durumunda 2829 Sayılı Kanuna göre hizmetlerin zorla birleştirilemeyeceğini söylemektedir.
Örneğin SSK’dan 5600 günle emekli olacak bir kişinin SSK’dan 5600 günü varsa ve sonrasında 1261 günden fazla Bağ-Kur ödemiş ise bu durumda Bağ-Kur’dan 9000 günü tamamlamasına gerek olmadan sadece SSK günleri ile emekli olabileceğini ifade ediyor.