SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan emekli ve asgari ücretlilere kötü haber! O detaya dikkat çekerek açıkladı

SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan emekli ve asgari ücretlilere kötü haber! O detaya dikkat çekerek açıkladı

Herkesin merakla beklediği maaş zammına günler kalırken kötü haber geldi. Sosyal güvenlik (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, en düşük emekli maaşı için yaptığı hesaplamalarda, emeklilere ek bir zam yapılmayacağını söyledi. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in tarihi buluşmasında masada emekli maaşı zammı ve asgari ücret zammı da vardı. Özgür Özel'in Recep Tayyip Erdoğan'dan asgari ücrete ara zam yapılmasını ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini söyledi. Görüşme genel olarak olumlu bir havada geçse de taleplerin yerine getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Temmuz 2024 zammına günler kala milyonlarca emekli ve asgari ücretli gözünü bu açıklamalara çevirmişti. Sosyal güvenlik (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, hem asgari ücrete ara zam, hem emekli zammı için çok konuşulacak bir değerlendirmede bulundu.

EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Özgür Erdursun'un konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

"Görüşmelerden bir sonuç alınacağını düşünmüyorum. Çünkü emeklilerin ne beklediğini Sayın Erdoğan da biliyor. Durumun herkes farkında. Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Seyyanen bir zam yaparsak 7 bin TL, 10 bin TL gibi bir rakam, artış ile beraber, biz memurlarımıza aylık veremeyiz. Yatırımlarımızı durdurmak zorunda kalırız' diye bir ifade kullanmıştı. Ve sonrasında da, 'Biz emekliye artış yapmak istiyoruz ama önemli olan fiyat istikrarı' diyor. Şu anda hükümetin hedefi fiyat istikrarı.

Bu sağlanana kadar da fiyat istikrarsızlığının faturasını emekli, çalışan ve asgari ücretli ödemeye devam edecek. Bunu sağlamak da çok kolay bir iş değil.

ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILACAK MI?

Daha önce şöyle demiştim: 'Asgari ücrete sıfır zam, memura ve memur emeklisine yüzde 20, SGK ve BAĞ-KUR emeklisine ortalama yüzde 25 artış yapılabilir Temmuz ayında.' Dediğim şu an gerçekleşiyor maalesef.

Emekliye seyyanen zam da olmayacak. Emekliye de asgari ücretliye de zam olmayacak. Emekliye kanunda öngörülen enflasyon farkı verilecek. Bunun dışında bir refah payı ya da iyileştirme düşüncesi hükümette yok. Yüzde 5 refah payı ile yüzde 30'a tamamlanır düşüncesi dahi yok.

Asgari ücrette de bir artış beklenmiyor. Bu nedenle de cebine 25, 30, 40 bin lira giren sabit ücretliyi de zor günler bekliyor. Sabit ücretli çalışanlar bu enflasyonun faturasını öder. Gelirleri giderleri karşısında erir. Biz şu an Türkiye'de bunu yaşıyoruz."

2024 TEMMUZDA MAAŞLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Gazeteduvar'da yer alan habere göre, emekli maaş zammı 3 Temmuz 2024 günü refah payı ve seyyanen zam olmadan 6 aylık enflasyonun belli olması ile netleşecek. Milyonlara zamda geri sayım başlarken 5 aylık kesinleşen rakam da mayıs ayı enflasyonu sonrası netleşti.

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşı için 5 aylık kesinleşen oran yüzde 22,72 oldu. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 10 toplu sözleşme zammı ve yüzde 6.72'lik 5 aylık memur enflasyon farkı ile yüzde 17,4'lük zammı garantiledi.

Merkez Bankası'nın açıkladığı veriler ışığında 6 aylık enflasyonun SGK ve BAĞ-KUR emekli maaşını yüzde 25,46 artırması bekleniyor. Memur ve memur emeklisi için rakamın yüzde 20 seviyesinde olacağı hesaplanıyor.

TEMMUZ 2024 SSK, BAĞ-KUR VE MEMUR EMEKLİ MAAŞI

Beklenen yüzde 20'lik artış ile en düşük memur emekli maaşının refah payı ve seyyanen zam olmadan 17 bin 690 TL'yi bulması bekleniyor. Yüzde 25'lik artış ile SSK 2000 öncesi emekli kök maaş zammı 11.367 liradan 14 bin 208 TL'ye yükselebilir.

SSK 2000 sonrası 7 bin 47 TL'den 8 bin 808 TL'ye, BAĞ-KUR tarım emeklisinin 8 bin 89 TL'den 10 bin 111 TL'ye, BAĞ-KUR esnaf emeklisinin 10 bin 178 TL'den 12 bin 722 TL'ye maaşının yükselebileceği hesaplandı.

En düşük emekli maaşının ise yapılacak bir düzenleme ile 10 bin TL'den 12 bin 500 - 15 bin TL aralığına çekileceği konuşuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN