SGK uzmanı Özgür Erdursun, zam oyununu deşfire etti! 'Bu sorun çözülmeyecek'

SGK uzmanı Özgür Erdursun, zam oyununu deşfire etti! 'Bu sorun çözülmeyecek'

Emekli maaşlarına ilişkin çarpıcı bir paylaşımda bulunan Sosyal güvenlik (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, "Bu sorun çözülmeyecek hatta daha çok derinleşecek gibi gözüküyor" dedi. İşte detaylar...

Ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, enflasyon ve hayat pahalılığının altında ezilen milyonlarca emekli, açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş alıyor.

EMEKLİ MAAŞLARINDA BÜYÜK OYUN

Gerçekgündem'de yer alan habere göre, yasa ile birlikte 2008 öncesinde güncelleme katsayısında enflasyon ve büyüme oranının yüzde 100'ü dikkate alınıyordu. 2008'de yapılan değişiklikle büyümenin sadece yüzde 30'u dikkate alınmaya başlandı.

Yani yüzde 70'i dikkate alınmaz duruma geldi. Ayrıca aylık bağlama oranları 1999 öncesinde yüzde 75'in üzerine çıkabiliyordu. Daha sonra bu yüzde 65'e düşürüldü. 2008'de de yüzde 50'ye düşürüldü. Yani güncellenmiş kazancınızın yüzde 50'si size aylık olarak bağlanmaya başladı.

ARADAKİ FARKI HAZİNE ÖDÜYOR

Söz konusu gelişmelerle birlikte işçi ve BAĞ-KUR emeklileri yasa gereği temmuz ayında geçmiş 6 aylık resmi enflasyonu (TÜFE) oranında zam alacaklar. Fakat zam emeklilerin kök aylıklarına yapılacak. Halen kök aylıkları 10 bin TL'nin altında olan emeklilerin (dosya bazında) aylıkları 10 bin TL'ye tamamlanıyor. Aradaki farkı Hazine ödüyor.

EMEKLİLİK SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR

Yasanın uygulanması sonrası emekli maaşlarının düşük kalmasına dikkat çeken sosyal güvenlik (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, "2019'da uygulaması başlayan 'Taban Emekli Aylığı' emeklilik sistemine zarar veriyor! Yıllarca çalışan prim ödeyenler emekli aylığını dahi bilmeden devletin belirlediği emekli aylığını almak zorunda kalıyor" dedi.

KÜÇÜK BİR RAKAMA DÜŞTÜ

"Emekli aylığı hesaplama sisteminin 2000 ve 2008'de değişmesi sonucunda milyonlarca emekli ve emekli olacak için emekli aylıkları sosyal yardım değerinde küçük bir rakama düşmüş durumdadır" diyen Özgür Erdursun, verilerle şu ifadelere yer verdi:

* 2019'da 1.000 TL,

* 2020'de 1.500 TL,

* 2022 Ocak ayında 2.500 TL,

* 2022 Temmuz ayında 3.500 TL,

* 2023 Ocak ayında 5.500 TL,

* 2023 Nisan ayında 7.500 TL,

* 2024 Ocak ayında 10.000 TL olarak belirlendi.

"BU SORUN ÇÖZÜLMEYECEK"

Bu gelişmeler ışığında Özgür Erdursun, "Kök aylığa enflasyon farkı yansıtıldığında emekli aylıkları değişmiyor ya da belirlenen enflasyon farkının dahi çok altında artışlar oluyor. Bu durumda emekli aylıkları ile zorunlu ihtiyaçları karşılamak imkansız hale geliyor" dedi.

Emekli maaşlarının düşük kalmaması sonrası yaşananları sıralayan Özgür Erdursun, şöyle devam etti:

* Emekli aylıklarına seyyanen artış ile bir düzenleme yapılarak, emekli aylıklarının düşen değeri yükseltilmeden ve taban aylık uygulamasına son verilmeden bu sorun çözülmeyecek hatta daha çok derinleşecek gibi gözüküyor,

* Çalışma süresi içinde daha çok primi olan ve yüksek primler ödeyerek emekli olanları da yıllar içinde içine alan bu sistem, emekli olmanın özendiriciliğini de kaybetmesine neden oluyor. Bu durumda kayıt dışı çalışmayı doğuruyor,

* Temmuz ayında emekli aylıklarına enflasyon oranında artış yapılacak ancak milyonlarca taban aylığı alana emeklilerin bu artıştan yararlanıp yararlanamayacağı bilinmiyor,

* Kök aylığa artış olursa milyonlarca emekli 10.000 TL almaya devam eder. Ayrıca milyonlarca emeklinin de emekli aylığına enflasyon oranı yansımaz,

* Taban aylığa enflasyon farkı yansıtılırsa, daha çok prim gün sayısı ve yüksek primler ödeyerek emekli aylığı alanla en alttan en az günle emekli aylığı alanların emekli aylıkları aynı olur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN