AB Komisyonu, Schengen vizesi için online başvuru yapılmasını sağlayan düzenlemeyi kabul etti. Dijital Schengen vizesi başvurusuna dair detaylar belli oldu. İşte detaylar...
Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat etmelerini sağlayan Schengen vizesinin dijitalleşeceğinden daha önce sizlere bahsetmiştik. Geçtiğimiz haziran ayında yapılan paylaşımda, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun Schengen vizesinin dijital bir hale getirilmesi için yeni yasa tasarısı üzerinde anlaşma sağladığı bilgisi mevcuttu. Şimdi ise AB Komisyonu, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenlemeyi kabul etti.
DİJİTAL SCHENGEN VİZESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Webrazzi'de yer alan habere göre, bu konuda gerekli altyapının hazırlamasıyla, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşları, belirli koşullar dışında konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden, online vize başvurusu yapabilecek.
Yeni düzenleme, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, AB Komisyonu tarafından bir vize başvuru platformu oluşturulacak. Bazı durumlar dışında Schengen vizesi başvuruları, tek bir web sitesi üzerinden yapılacak.
AB’ye ait olacak bu yeni site, başvuruyu ilgili birlik üyesinin ulusal vize sistemlerine iletilecek. Yani herhangi bir AB üyesi ülke için Schengen vizesi başvurusu, sadece, komisyon tarafından oluşturulan internet sitesine yapılacak. Sistem, eksiksiz başvuruları, seyahat planlanan ülkenin ulusal vize sistemine aktaracak. Vize başvurusu yapanlar, AB tarafından hazırlanan internet sitesine, seyahat ve destekleyici belgelerinin elektronik kopyalarını yükleyebilecek.
Vize için talep edilen tüm veriler, internet sitesine girilecek ve başvuru sahipleri, vize ücretlerini de bu site üzerinden ödeyecek. Vize başvuruları sonuçlanınca da yine bu site üzerinden sonuçlara erişilebilecek.
VİZE BAŞVURUSU İÇİN KONSOLOSLUKLARA GİDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR NELER?
Schengen vizesi için konsolosluklara yapılacak kişisel başvurular, sadece ilk kez başvuru yapanlar; biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni seyahat belgesi (pasaport) olanlar için gerekli olacak. Vize talep eden kişi, birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek isterse platform, kalış süresine göre bu ülkelerden hangisinin başvuruyu incelemekle yükümlü olduğunu otomatik olarak belirleyecek.
DİJİTAL SCHENGEN VİZESİ GÜVENLİ Mİ?
Yeni düzenlemeye göre vizeler, kriptografik olarak imzalanmış 2 boyutlu barkod şeklinde dijital formatta verilecek. Bu da sahte ve çalıntı vize etiketleriyle ilgili güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracak.
DİJİTAL SCHENGEN VİZESİNİN GEÇERLİ OLMAYACAĞI ÜLKELER
Dijital vize başvurusu, Schengen müktesebatını tam olarak uygulayan ülkeler tarafından kullanılmaya başlanacak. İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ile İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre, Schengen müktesebatını tam olarak uygulamıyorlar, bu nedenle Schengen vizesi vermeyen ve vize bilgi sistemine erişimleri bulunmayan ülkeler, dijital başvuru kapsamında olmayacak.
DİJİTAL SCHENGEN VİZESİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformun geliştirilmesi 2024'te başlayacak. Başvuruların ise 2026 yılından itibaren yapılması bekleniyor ve 5 yıllık geçiş döneminin ardından tüm üye ülkeler 2031 yılında dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak.