Sağlıklı olması nedeniyle sıklıkla tüketilen hurmalar sağlığın büyük tehdidi çıktı. Hurmalar bu şekilde görünüyorsa yanından dahi geçmeyin. Esnafın gizli oyunu sağlığı tehlikeye atıyor. Sakın bu tuzağa düşmeyin…
Elinde bulunan ürünleri satmak için bin bir takla atan esnaf hile konusunda sınır tanımıyor. Sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinen hurmalar tezgahlarda yerini alırken esnaf da bayat hurmaları satmak için farklı yöntemleri deniyor. Özellikle Ramazan ayında sıklıkla tüketilen hurma günlük hayatta da tercih edilen gıdalardan biridir. Vitamin ve mineral sağlayan hurmanın önemi Uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanırken bayat hurmaları anlamanın yöntemi de ortaya çıktı.
HURMANIN FAYDALARI NELERDİR?
Antioksidan açısından son derece yararlı olan hurma beyin sağlığını güçlendirirken Kolesterolü dengeleyip kalbi korumaktadır.
Sindirim sistemi sağlığını koruyan hurma içerisinde bulundurduğu B grubu vitaminleri ile birlikte potasyum, magnezyum ve demir gibi mineralleri de içerisinde bulunduruyor.
ESNAFIN GİZLİ OYUNUNA DİKKAT
Birçok faydası bulunan hurmadan yararlanmak isteyen kişilerin taze olarak tüketim yapması gerekmektedir. Elde kalmış hurmaları satabilmek amacıyla farklı yöntemler deneyen esnaf hurmaları önce yıkıyor sonra satışa çıkarıyor.
Bunun yanı sıra bazı kişilerde hurmaların daha albenili görünmesi için glikoza kaplayıp tezgahlara yerleştiriyor. Bayat hurmayı tazesinden ayırt etmekte bu nedenle son derece önemlidir.
HURMA ALIRKEN BU DETAYLARA DİKKAT
Bayat hurma tadından ve kokusundan anlaşılabilmektedir. Ancak bayat hurmaları anlamak için uygulayabileceğiniz farklı birkaç yöntem bulunuyor. Bayatlamış hurmalar çoğunlukla yumuşak ve çürümeye eğilimli olmaktadır taze hurmalar ise daha sıkı ve dolgun görünür. Bu nedenle bayatlamış olan hurmaların yumuşak ve çökmüş bir yapısı bulunuyor.
Bayatlayan hurmaların kokusu çoğunlukla taze hurmalara göre daha hafif veya mayhoş olmaktadır. Normalden farklı gelen hurma kokusu ile birlikte ortaya Hoş olmayan bir koku yayılıyorsa bayatladığını anlayabilirsiniz.
Bayatlayan hurmaların yapış yapış bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle bayatlayan hurmalar glikoza batırılarak daha parlak ve albenili bir görüntü oluşturulur. Bu nedenle parlak hurmalar yerine mat ve çatlamış hurmaları tercih edebilirsiniz.
Hurmaların üzerinde küf veya küflü lekeler gördüyseniz sakın ama sakın elinizi dahi sürmeyin. Bayatlayan hurmaların tadı çoğunlukla ekşi olurken o tatlılığından da pek bir eser kalmıyor.
Marketten aldığınız hurmaların ise üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol ederek tazeliğini teyit edebilirsiniz. Hurmanın ne kadar süredir rafta olduğunu anlamanıza yardımcı olan bu yöntem ile birlikte daha uzun süre tüketim sağlayabilirsiniz.