Türkiye’deki kanser hastaları için kullanılan 'ICLUSIG' adlı ilaçtan sonra dünyaya satılan üç ilacın daha sahte olduğu tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’den giden sahte ilaçlarla ilgili bir uyarı yazısı yayımladı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), ilaç konusunda yetkinin SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olduğunu açıkladı. Şimdi gözler ise SGK'dan gelecek açıklamaya çevrildi.
Türkiye’deki üç ecza deposu üzerinden dünyaya satılan 'ICLUSIG' adlı kanser hastaları için kullanılan ilaçların sahte çıkması büyün endişe uyandırırken üç ilacın daha sahte olduğu tespit edildi. Kur artışına göre zam yapılan ilaç ürünlerine erişemeyen hastaların hayatı üzerinden oynanan bu rant oyunu büyük tepkilere yol açtı.
Yaşanan gelişmeler sonrasında CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, harekete geçerek sahte ilaç skandalının ortaya çıkarılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi vermişti.
'SAHTE OLDUĞU TESPİT EDİLDİ'
Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından dün yayımlanan resmi açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
"SGK tarafından kurumumuza teslim edilen numunelerin analiz sonucunda orijinal olduğu tespit edilmiştir. Ancak soruşturma gereği kolluk gözetimi altında depodan yeni numuneler temin edilmiştir. Depodan kolluk gözetiminde temin edilen numunelerin analiz sonucunda bu numunelerin sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu süreçte her türlü inceleme ve soruşturma Bakanlığımızca gerçekleştirilmiş olup adli makamlara da gerekli bildirimler yapılmıştır."
Gazeteci Murat Ağırel bugünkü Cumhuriyet gazetesindeki köşe yazısında Türkiye’deki üç ecza deposu üzerinden dünyaya satılan üç ilacın sahte olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
'İSVİÇRE ÜÇ FİRMANIN SATIŞLARINI YASAKLAMIŞ'
Sağlık Bakanlığı TİTCK'nin sahte ilaç konusunda SGK ve bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkili olduğunu belirttiğini ifade eden Ağırel, yazısında şunları belirtti:
"İsviçre İlaç Denetim Kurumu’nun (SWISSMEDIC) resmi sayfasında üç Türk ecza deposu hakkında da sahte ilaç bilgisi yer alıyor. Bu ilaç firmalarının yurtdışına ilaç satmaları yasaklanmış. Türkiye tarafından değil! İsviçre tarafından.
Olay Brezilya’da patlak veriyor. Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu ANVISA, SWISSMEDIC’e Brezilya’nın üç Türk toptancıdan tüm tıbbi ürün ithalatını askıya aldığı bilgisini veriyor. O firmalar şöyle: Ankara Türkeli Ecza Deposu LTD.ŞTİ, Poros İlaç, Karen İlaç Ecza Deposu İthalat İhracat AŞ."
'BAHSE KONU ÜÇ İLAÇ SGK’YA ALINDI MI?'
WISSMEDIC ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye’den giden sahte ilaçları tespit ettiğini ve bunlarla ilgili yazı yayımlayarak uyarıda bulunduğunu kaydeden Ağırel şöyle devam etti:
"Bir ilaç ile ilgili Sağlık Bakanlığı TİTCK de yazı yayınlamış. Ancak diğer ilaçlar için... Yok! SGK’ya ve bağlı olduğu kurum Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine soruyorum:
- Bahse konu üç ilaç SGK’ya alındı mı?
- Bu ilaçlar hangi kurum aracılığı ile hangi firmalardan alındı?
- SGK deposunda bu ilaçlardan var mı?
- Alındı ise hastalara verildi mi?"