RTÜK'ten dijital platformlara darbe: Yıllık kazançtan yüzde 1,5 pay

RTÜK'ten dijital platformlara darbe: Yıllık kazançtan yüzde 1,5 pay

RTÜK, yeni yönetmelik değişikliğiyle medya kuruluşları ve internet platformlarına koşullu erişim gelirlerinden yüzde 1,5 pay ödeme zorunluluğu getirdi. Bu karar, sektörde büyük yankı uyandırırken, platformların maliyetlerini artıracak ve muhtemelen kullanıcı ücretlerine yansıyacak.

BÜŞRA CEBECİ

RTÜK yönetmeliğine eklenen 15/A maddesi ile koşullu erişim yoluyla yayın hizmeti sunan medya kuruluşları ve internet platformları, yıllık net satışlarının yüzde 1,5'ini Üst Kurul'a ödemekle yükümlü olacak. Bu ödeme, izleyen yılın Temmuz ayı sonuna kadar yapılacak.

Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelikte önemli değişiklikler yapıldı. 1 Ağustos 2019 tarihli ve 30849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikte yapılan bu düzenleme Netflix, Amazon Prime, Gain, BluTv gibi dijital platformları yakından ilgilendiriyor. Platformlar, şimdiye dek yıllık koşullu erişim gelirlerinin binde beşini Üst Kurul’a öderken, yapılan düzenlemeyle birlikte yıllık net gelirlerinin yüzde bir buçuk kadarını üst kurula ödeyecekler. Bu da platformların üç kat daha fazla ödeme yapacağı anlamına geliyor.

Dijital platformların yanı sıra, Kablolu Yayın Yönetmeliği ile Uydu Yayın Yönetmeliği’nde de değişiklik yapıldı. Buna göre kablolu yayın ve uydu yayını yapan kurumlar da bu yeni düzenlemeyle birlikte aynı orandaki zamdan etkilenecekler.

YENİ DÜZENLEMELER VE DEĞİŞİKLİKLER

Resmî Gazete'de yayımlanan değişikliklere göre, yönetmeliğin çeşitli maddelerinde yapılan düzenlemeler şu şekildedir:

1. Net Satış Tanımı Değiştirildi Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendi, “Net satış: Brüt satışlardan, satış indirimlerinin düşülmesi sonucu kalan tutarı,” şeklinde değiştirilmiştir.

2. Bazı Maddeler Yürürlükten Kaldırıldı Yönetmeliğin 12. maddesinin üçüncü fıkrası ve 15. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

3. Koşullu Erişim Ücreti Getirildi Yönetmeliğe eklenen 15/A maddesi ile yayın hizmetlerini koşullu erişim yoluyla sağlayan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve internet platform işletmecilerine yıllık net satışlarının yüzde 1,5’ini Üst Kurul’a ödeme yükümlülüğü getirilmiştir. Bu ödeme, ilgili yılı izleyen yılın Temmuz ayı sonuna kadar yapılacaktır. Ayrıca, Üst Kurul talep ettiğinde, yıllık net satışlarını gösteren bilgi ve belgeleri 15 gün içinde ibraz etmeleri gerekmektedir. Zor durumda olan kuruluşlara, sürenin bitiminden önce yazılı talep ile 15 gün ek süre verilebilecektir.

4. Koşullu Erişim Yoluyla Sunulan Yayınlar Yönetmeliğin 16. maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi ve 17. maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi değiştirilmiş, koşullu erişim yoluyla yayın hizmeti sunanların yıllık net satışlarının yüzde 1,5’ini Üst Kurul’a ödeme yükümlülüğü getirilmiştir.

Bu düzenlemelerin sektörde önemli etkileri olması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN